Syd Energi
Vilsundvej 1
6715
Esbjerg
Danmark
10.000 meter jordvarmeslanger, 32.000 meter køle/varmeslanger i dækkene, 76.000 meter PDS kabler, 160 km kabler i alt, 2.000 m3 beton støbt på stedet, 72.000 kg armering, 859 betonelementer: tallene er store og er blot nogle af de mange indikatorer, der understreger, at det nye SE-domicil i Esbjerg på alle måder er et spektakulært byggeri, som sætter helt nye standarder for erhvervsbyggeri i Danmark.
At der er tale om et ganske ekstraordinært hus, bliver man klar over, når man drejer af E20motorvejen og bevæger sig ind i Esbjergs nye erhvervsområde, hvor det første, der møder en, er SEs runde domicil, der skyder sig op i terrænet lige ved siden af Danmarks største skulptur ‘Lyshøjen’ – en 30 meter høj kuplet jordhøj.
Den nye SE-bygning er i sit udtryk beslægtet med den interaktive ‘Lyshøj’ – man genkender cirkelslaget, det på én gang jordnære og himmelstræbende udtryk og ikke mindst det store format. Bygningen skiller sig markant ud i forhold til det omkringliggende erhvervsbyggeri alene på grund af den cirkulære form, men også i kraft af sin metalliske facade og de ekspressive ‘tøndebånd’, der giver bygningen en dynamisk identitet.
SE-domicilet, som ved sin organiske form og specielle landskabelige placering, står som endnu et vartegn ved energimetropolens port, er det første projekt i det, der over tid skal blive til Next Step City – en ny erhvervspark i Esbjerg, som har været på tegnebrættet nogle år. Og man må sige at overliggeren med GPP Arkitekters banebrydende arkitektoniske greb er lagt højt. Det cirkelrunde byggeri med de stræbende linjer matcher på alle måder Syd Energis værdier og indhold – det signalerer åbenhed og imødekommenhed og arkitekterne fra Aarhus har hele tiden haft for øje, at domicilet skulle associere til SE’s stærke og positive identitet, hvor udvikling, vidensdeling, kompetenceudvikling og fællesskab er nøgleværdier.
- Den sluttede cylindriske form er et symbol på det nye fællesskab, hvor bygningen fremstår som en enhed, men med en klar opdeling i de ønskede afdelinger. Et ankomstområde, hvor alle er velkomne, og hvor man møder SE og den åbenhed, som organisationen står for, blandt andet symboliseret ved et kontrolcenter med indkig til de storskærme, hvorfra SEs aktiviteter kontrolleres og styres. Fra receptionen og et større kundeområde med shop og udstilling, fortsætter man ind i SEs hjerte: et gennemgående atrium med et skulpturelt trappeforløb, der fører op og ind til kontorer, mødelokaler, kursuscenter og fællesarealer, hvor kunder og gæster inviteres med ind, lyder det fra arkitekt Niels Haugård fra GPP Arkitekter, der er lykkedes med at samle alle hovedkontorsfunktionerne og andre stabsfunktioner på et sted og samtidig skabe en tiltrækkende ramme for medarbejderne med store muligheder for samarbejde på tværs af organisationen.