Rybners Gymnasium
Grådybparken 11
6700
Esbjerg
Danmark
Man får næsten lyst til at sætte sig på skolebænken igen, når man besøger Esbjergs nye supergymnasium Rybners, som netop har taget hul på et nyt skoleår i inspirerende og – frem for alt – lyse og moderne rammer. Store og veludstyrede faglokaler, relaxzoner, fællesrum, en kantine, der allerede er blevet døbt Lille Noma, eget ølbryggeri, indbydende idrætsfaciliteter og masser af udendørs arealer skaber et optimalt afsæt for et innovativt og stimulerende studieforløb.
Efter en fusion af det traditionsrige gymnasium Esbjerg Statsskole og Esbjerg Handelsskole, der et par år har levet en fragmenteret tilværelse på forskellige adresser, var der blevet brug for én samlende undervisningsinstitution, hvor synergien kunne udnyttes optimalt og en fælles identitet opbygges. Derfor tog byens borgmester for godt to år siden det første spadestik til det moderne skolebyggeri, der nu bærer navnet Rybners Gymnasium og som fremadrettet skal huse de gymnasiale uddannelser; HHX og STX.
En uddannelsesinstitution med hundredevis af elever og mange involverede personalegrupper er ensbetydende med stort slid, forskelligrettede behov og krav om multifunktionelle løsninger – et puslespil, der i tilfældet Rybners blev betroet bygherrerådgiverne fra Niras A/S at lægge.
- Som ved alle andre opgaver startede vi med at afdække behov og økonomi. Alle brugere og involverede parter blev inviteret til en række workshops, hvor vi udfordrede dem på kryds og tværs inden vi kogte informationerne ned til et egentligt projekt, som kunne sendes ud i EU-licitation, fortæller bygherrerådgiver Jens-Eduard Schønfeldt, der har fulgt processen helt tæt fra dag et.
- Et skolebyggeri er altid en spændende udfordring og Rybners har ikke været nogen undtagelse, fortsætter Jens-Eduard Schønfeldt, der har skullet afbalancere forholdet mellem en meget lang ønskeliste og en økonomisk ramme.
- Der har været ændringer og justeringer undervejs, blandt andet fordi elevtallet blev større end først antaget – et luksusproblem, som krævede mere plads og ændringer i forhold til den oprindelige rumplacering. Endelig lykkedes det i løbet af byggeprocessen at skaffe flere midler og dermed at opfylde nogle af de ønsker, der i første omgang måtte lægges til side. Alt i alt en dynamisk proces og en teknisk udfordring, der er endt ud i en flot og funktionel bygning.
Opgaven med at skabe et nyt uddannelsesmiljø blev udbudt i en totalentreprisekonkurrence, der blev vundet af lokale kræfter i skikkelse af totalentreprenør MT Højgaard A/S i samspil med arkitekterne Grønne & Jessen A/S og ingeniørfirmaet Cowi A/S. Det var netop dette triumvirat, der ifølge bygherre og bygherrerådgiverne fra Niras A/S forstod og fortolkede byggeprogrammets intentioner og ønsker bedst – og ikke uvæsentligt: indenfor den givne beløbsramme på 95 millioner kroner.