Metropolen
Njalsgade 72 A-E
2300
København S
Danmark
Skriften på væggen i Daniels Bog i Gamle Testamente lyder ‘mene, tekel, ufarsin’. På aramæisk betyder det at tælle, veje og dele. Og det kunne meget vel have været den hellige typografi, der var gengivet på de eksakte præcisionsfacader af glas på det 10.000 kvm store nybyggeri lige ved indkørslen til Ørestad.
Det er det nu ikke.
- Faktisk er typografien på Metropolen et rent ornament uden indholdsmæssig betydning, afslører arkitekt MAA og partner i C.F. Møller Arkitekter A/S, Anna Maria Indrio, og forklarer videre:
- Skriften er anvendt for at styrke et karakterfuldt udtryk på den prominent placerede bygning, der i vores terminologi danner porten til Ørestad. Med dekorationen tilføjer vi et lag poesi til en ellers nøgtern, monolitisk bygning; og så er vi jo naboer til Københavns Universitets campus. Så hvis typografien signalerer, at her kan man både læse og skrive, så gør det da ikke noget.
Og markant er placeringen af Metropolen. Ikke alene vogter huset hjørnet af Ørestads Boulevard og Njalsgade mod nord og vest. De andre verdenshjørner indrammes af den nye campus Rambla, der er planlagt mellem universitets bygninger mod Njalsgade og ud til metrostationen Islands Brygge, som også er nærmeste nabo. Bedre og mere mondænt bliver det ikke på de her kanter.
- Det betyder så også, at bygningen er uden ‘bagside’, noterer Anna Maria Indrio.
Arkitekturen skal præstere samme høje kvalitet, uanset hvorfra man betragter Metropolen, som dermed får karakter af ‘skulptur’. Facaderne er drejet, så lyset reflekteres fra alle verdenshjørner som fra et prisme. Etagehøjderne veksler over bygningens akse med en stigning til kote otte i tårnet mod nordvest. Facadernes hærdede glasmoduler på 1150 × 2000 mm er samtidig monteret med stor nøjagtighed, så fladerne fremstår ubrudte og ‘skåret’ som en monumental monolit. Ret imponerende, faktisk.
I parterreplanet, derimod, er hensigten en anden. Anna Maria Indrio:
- I forbindelsen med Metro og campus vil mange mennesker færdes rundt om Metropolen. Vores ønske er, at parterren skal åbne sig, og at grænsen mellem ude og inde udviskes. Etagen indeholder derfor også offentlige og udadvendte funktioner som butikker og en café.
Der er brugt opfindsomhed og kræfter på at løse de opgaver. Til gengæld er byggesystemet og planløsningerne ikke komplicerede, enkle snarere: En byggegrube med en dybde på fire meter blev udgravet af jord- og anlægsentreprenøren Viuff A/S, der flyttede 800 kubikmeter jord væk fra pladsen. Her udstøbte Viuff A/S kælderen med plads til parkering og teknik. Der er udført vandtætningssystemer og jordankre; vi er et godt stykke under vandspejlet! Derefter fulgte Viuff A/S op med dele af elementmontagen. Såvel in situ-støbning som elementmontagen er en del af entreprenørens spidskompetencer, og der udføres stadigt mere af begge slags.
- Hoved- og totalentrepriser optræder også stadigt hyppigere, oftest med et bidrag af vores egenproduktion inden for beton, noterer Viuff A/S i en udtalelse.