8Tallet
Robert Jacobsens Vej
2300
København S
Danmark
Meget kan man sige om vokseværket i Ørestad, hovedstadens byplanlaboratorium; men at den flade fælled skulle være et paradis for bjergbestigere er ikke en del af historien. Alligevel er det her, vi finder Mount Everest i Ørestad City, nemlig VM Bjergets terrasser, som er et nyt bud på bofællesskaber fra tegnestuen BIG, Bjarke Ingels Group.
Det er de samme krøllede hjerner, der nu har begået 8Tallet med tilhørende halvanden kilometer bjergsti! Igen arbejder de på foranledning af blandt andet projektets mastermind, Per Høpfner og hans developerselskab, men denne gang finansieret af bl.a. Klaus Helmersen i hans udviklingsselskab St. Frederikslund Holding.
8Tallet er blevet til på den bare mark i det sydligste Ørestad – der, hvor alt andet hører op og hinsides den københavnske metros yderste post. Netop der ligger det kolossale boligprojekt som en monstrøs meteor efter nyligt nedslag i den flade jord.
Den adresse har BIG arkitekterne vendt til en styrke:
- For hvor intet er, er alt muligt, lyder det fra Bjarke Ingels, arkitekt, partner og direktør i BIG, når han på hjemmesiden for 8Tallet forklarer om tegnestuens undfangelse af den idé, der førte til dette seneste bud på fremtidens bolig. BIG har rystet en banebrydende cocktail af 476 boliger i størrelser fra 70-156 kvm, butikker, café og endda tilsat nogle tusind kvadratmeter til de såkaldt liberale erhverv. Det betyder, at projektet ikke bare er en bygning, som Ingels formulerer sig, 8Tallet er en hel bydel! Med i alt 62.000 kvm under tag er det vel en rimelig vurdering?
København er ikke ubekendt med den slags kvantespring. Naboen Sluseholmen oplevede på fem år opførelsen af tusindvis af boliger efter recepten serieproduceret massebyggeri, tilført en vertikal facadekosmetik, der skabte Nyhavnsinspireret variation. Men BIG har slået op på en anden side i kogebogen for at opnå ikke bare afveksling i et byggeri på så stor en skala, men også overensstemmelse mellem funktionskrav og arkitektonisk plandisponering. Denne gang er den nye bydel derfor orienteret i en horisontalt orienteret lagkage: Butikker, café og erhverv i det parterreplan, som boliger gerne undgår pga. indkig; oven på det placeres rækkehuse i to etager med mindre bygningsdybde end erhvervet. Resultatet er plads til forhaver og til en gangsti, der bugter sig rundt om bygningen fra terræn til top.
Afslutningsvis opleves derefter en etage med penthouses, som også har egne haver og terrasser: Inde- og udeliv er optimeret, privatsfære såvel som lysten til fælles samvær tilgodeset.
Lagkagen er samlet i en traditionel karréstruktur, men for at skabe kontakt mellem de fjerne flanker i den kolossale planløsning har strukturen slået knude på sig selv. Som håndholdt af en overmodig kæmpe er firkanten vredet en enkelt gang til et 8-tal. Hvor skæringen sker, opstår et aktivitetspunkt med blandt andet festlokaler og fællesaktiviteter. Sluttelig er bygningens krop trykket i bund mod sydøst og rejst som et højdedrag i diagonalens kontrapunkt. Dermed er der skabt ikke bare variation, men også en generøs udsigt fra alle boliger, ikke mindst fra haver og altaner.
Hvis man ikke får nerver af at være en blandt rigtig mange, så er det her et frisk bud på den næste bolig.