Vibenshus Skole
Kertemindegade 10
2100
København Ø
Danmark
Udviklingen i folkeskolen spejler det omgivende samfund. Hvilke konsekvenser, det får for skolens bygninger, kan man se et rigtig godt eksempel på i Kertemindegade i København: Vibenshus Skole er netop færdig med sin seneste udvidelse, en knopskydning på 1.500 kvm og en renovering af den eksisterende skoles 6.000 kvm. Dermed er skolens arkitekturhistorie skrevet færdig gennem 123 år!
Det var nemlig Københavns daværende stadsarkitekt, Ludvig Fenger (1833-1905), som i 1892 byggede den første skole under overskrifterne autoritet og strenghed; det var også Stadsarkitekten i København, som i 1970erne gik i gang med at mildne interiøret til en skole med fem-dages uge, nykritiske lærere og elever, der sagde du.
Siden er meget sket!
Og nu er det så tegnestuen Nova5 – med solid erfaring i både bolig – og skolebyggeriers humane skala, der har slået stregerne til 1.500 nye kvm med bl.a. nye faglokaler til en teknisk avanceret skole:
- Tilbygningen ønsker med sit arkitektoniske udtryk at ændre skolens lukkede karakter til et åbent og imødekommende bygningsanlæg, hedder det i en programudtalelse fra Nova5 Arkitekter. Det er samtidig ønsket at synliggøre de læringsfunktioner og sociale aktiviteter, der foregår inde i bygningen, forklarer tegnestuen.
Projektet sker også for at udvide Vibenshus Skole fra to til tre spor og gennemfører samtidig en betydelig renovering af det eksisterende bygningsanlæg. Det har givet mulighed for at skabe en gennemgående åbenhed og markant sammenhængskraft ved hjælp af temamaterialer.
Ude opleves historiens røde murværk i skarp dialog med vor tids rustikke beton og cedertræspartier: Modernitet overfor humanisme.
Glas
Inde er et af de stærke temaer brugen af glas i skillevægge og døre. Glas er et materiale, der i høj grad bidrager til den åbenhed og transparens, som undervisningen efterspørger. Den valgte producent har et stærkt tilbud her: Det er Skandi Bo Indoor A/S, som er blevet lidt af en udholdende traver, når nye danske skoleprojekter skal realiseres.
Det skyldes to afgørende faktorer: At Skandi Bo Indoor profilsystemer lader sig anvende lige godt til nybyggeri og renoveringsopgaver og, at profilernes slanke dimensioner er ens, også i de brandsikrede udgaver.
- Smalle profilsystemer med maksimale glasflader er altid vigtige for arkitekterne; her kommer vi til vores ret med det valgte ID85, som både giver lys, luft og åbenhed, samtidig med en nem vedligeholdelse, forklarer salgschef Lars Birk Biller, Skandi Bo Indoor A/S. En anden vigtig feature er det faktum, at det Skandi Bo-profilet kan leveres i en brandversion uden at ændre udseende. Skandi Bo ID85 arbejder her med enkeltlagsglas, og systemet er leveret komplet med døre og låse – og lukkemekanik.
- I fremtidens skole er det vigtigt, at flere klasser kan integreres i gruppearbejde og, at lærerne har overblik over flere rum samtidigt, noterer Lars Birk Biller, som kan glæde sig over at have leveret profil – og glassystemer til mere end tyve skoler, bare gennem de seneste tre år.