Ahlgade
Ahlgade 34-36
4300
Holbæk
Danmark
Midt på Ahlgade, som er den længste handelsgade i Holbæk, har et nyt byggeri set dagens lys. Byggeriets arkitektur lægger sig tæt op ad den byggestil, der er kendetegnende for Ahlgade, og som var karakteristisk i købstæderne for 80-100 år siden, og som signalerer soliditet og robusthed. Byggeriet fortolker handelsgadens øvrige facader i et moderne tilsnit men falder ind på en naturlig måde og bidrager med et anstrøg af traditionel charme.
Den traditionelt inspirerede byggestil kombineres med vores dages byggeteknik, og de nye bygninger i Ahlgade er opført i lavenergiklasse 2015, og er således fremtidssikret i forhold til de aktuelle krav til bygningers energiforbrug.
Bygherre på projektet er Vestsjællands Almene Boligselskab og TK Development A/S. Projektet indeholder fire butikslejemål, et hævet parkeringsdæk og 18 almene boliger på mellem 70 kvm og 115 kvm.
Projektet blev udbudt i totalentreprise, og licitationen blev vundet af et samarbejde bestående af Daurehøj Erhvervsbyg A/S, Kullegaard Arkitekter A/S og Danakon A/S Rådgivende Ingeniører.
Forhuset ud mod Ahlgade
Projektet er ret beset opført som to huse, et forhus og et baghus, med en gennemgående stueetage.
- Forhuset har facade ud mod Ahlgade og er udformet som tre sammenstillede byhuse på henholdsvis to, to en halv og tre en halv etage, fortæller arkitekt Nils Næsted fra Kullegaard Arkitekter A/S.
- Facaden stiger i højden mod øst, og formidler overgangen fra det gamle apotek mod vest, som er i to etager, til naboejendommen mod øst, som er i tre en halv etage.
Fra Ahlgade står bebyggelsen med forskudte facadelinjer. Det er et tema som også findes andre steder på handelsgaden og som er med til at skabe variation og rytme i bygningskroppen og gadeforløbet.
I stueetagen er der indrettet tre rummelige butikker, hvoraf den største er udlejet til Imerco. I den resterende del af bygningens stueetage er der indrettet to butikslejemål, som udlejes til Vila og Jack & Jones.
På forhusets øvrige etager er der indrettet ni af de i alt 18 lejligheder.
Baghuset ud mod Bagstræde
Kompleksets andre ni lejligheder er indrettet i bygningskompleksets baghus. I meget gamle dage havde baghuslejlighederne ofte en ringere standard end lejlighederne i forhusene, men det gør sig naturligvis ikke gældende i denne bebyggelse.
Der er heller ikke tale om et baghus i helt bogstavelig forstand, da huset har facade mod den mindre gade, Bagstræde, og et grønt område.
Butikslejemålene i stueetagen strækker sig fra forhus til baghus, og oven på butikkerne er der anlagt parkering til de 18 lejligheder.
Der er opgange til lejlighederne både mod Ahlgade og Bagstræde. Serviceindgange til butikkerne og rampen til parkeringsdækket vender ud mod Bagstræde. På baghusets førstesal er der indrettet cykelparkering og en overdækket legeplads, og under baghuset findes beboernes depotrum og teknikarealer.
Indbydende materialevalg
Bygningerne er opført i betonelementer leveret af virksomheden Spæncom A/S, i form af Xtrumax huldæk, søjler, bjælker og vægelementer.
- Facaderne fremtræder med pudsede overflader, fortæller Nils Næsted.
- Mod Ahlgade er butikkernes facader i stueetagen holdt i hvide nuancer. Motivet med de tre sammenstillede huse i forskellige højder, understeges af, at hvert hus fra første sal og op er pudset i forskellige farver som brændt sienna, lys okker og mørk grå.