Artillerihuset
Rued Langgaardsvej 3
2300
København S
Danmark
Bag traditionens solide murværk og den lige så konventionelle æskeform gemmer sig en historie fra den danske byggeplads, som er god at blive klog af. Vi befinder os i et ustadigt ensemble af IT-Universitetets brutale modernisme, Tietgenkollegiets inkluderende cirkel og DR-Byens kølige glasbeton.
Her står så Artillerihuset, hvis navn stammer fra dengang, soldater i deling øvede skarpe skud på Amager Fælled. Udkommet af træningen afhang af evnen til at virke sammen – som en velsmurt maskine – i et militært fællesskab.
Og fællesskab handler det stadig om her i Artillerihusets 131 ungdomsboliger i størrelser fra 37 til 54 kvm: Fællesskabet, som har bygget huset, og det fællesskab, som nu glæder sig til at leve i det.
– Artillerihuset er et godt eksempel på, hvordan de byggede løsninger kan understøtte og styrke de unges fællesskab, og hvordan et fælles mål og fælles processer kan optimere råderummet inden for det faste budget og den givne tidsplan, forklarer projektleder for bygherren, den almene boligorganisation FSB A/S, arkitekt, cand. arch. Tine Refsgaard.
Artillerihuset er opført i en totalentreprise med Dyrlund & Sørensen A/S ved roret, og anmeldelsen fra bygherren er derfor værd at bemærke:
– Det er i erkendelsen af at spille på samme banehalvdel, at resultaterne skabes. Kald det kemi eller velvilje fra begge sider – det er et faktum, mulighederne optimeres, når parterne engagerer sig i en den dybe dialog og den fælles målsætning, lyder erklæringen fra Tine Refsgaard, som med de ord portrætterer en noget anderledes type totalentreprenør end den økonomifikserede lyseslukker, vi oftere hører om.
Og hos ham, som projektlederens vurdering er møntet på, vækker den anmeldelse genkendelse. Claus Sørensen, en af ejerne bag Dyrlund Sørensen A/S:
– Tiltro og tillid samt en selvforstærkende inspiration i gensidighed har karakteriseret processen. Lydhørhed fra begge parter og troen på, at vi med vores erfaring kunne løfte opgaven har været central i et ekstremt godt samarbejde med bygherren, vurderer Claus Sørensen. Erfaringen bygger bl.a. på, at Dyrlund Sørensen gennem tyve år har fyldt på den efterhånden meget lange portefølje af boligprojekter, entreprenørens spidskompetence.
– Det er sjældent at have en bygherre, der skiller sig så meget ud: Som giver os ideer og respekterer vores, hører man i en tilføjelse!
Det Artillerihus, som det hele handler om, står med sine otte etager og tagterrasse som et retlinet monument over kendte og slidstærke danske byggetraditioner: bærende betonfacader med etagedæk; traditionel gulvopbygning, radiatorvarme og fugtfrie konstruktioner. Udenpå er det robust og klimabestandigt murværk i et simpelt løberforbandt, der møder øjet.
At huset alligevel har noget andet og mere på hjerte antydes bl.a. af de tilhørende vinduer og glaspartier i træ-alu rammer. De optræder i et spidsfindigt layout, tilsyneladende tilfældigt spredt ud på den murede facade. Men meningen afslører sig bag f.eks. udvalgte glaspartier: Her åbnes et generøst indkig til de unges dagligliv i Artillerihuset.