Nye tal fra Danmarks Statistik viser her til morgen, at det er blevet billigere at bygge hus. De samlede omkostninger ved at bygge nyt er således faldet med 0,4 pct. fra fjerde kvartal 2012 til første kvartal 2013. Faldet skyldes både et fald i arbejds- og materialeomkostninger. Arbejdsomkostningerne på 0,6 pct., mens materialeomkostningerne faldt med 0,3 pct. Faldet er et udtryk for, at vi gennem nogen tid har haft en økonomi i svag forfatning, hvilket har givet sig udslag i en lavere efterspørgsel. Den lavere efterspørgsel må i sidste ende udtrykkes ved lavere priser, idet bygherrer mv. trods alt har nogle forpligtigelser, de skal servicere.
- Herudover er det værd at bemærke, at de lavere priser gælder for både enfamiliehuse samt etagebyggeri. Der er således gode muligheder for, at man kan få opført et hus til en god pris, hvis man går i disse tanker, ligesom at kommunerne kan få meget for pengene nu, hvor rammerne for deres anlægsinvesteringer er blevet øget, siger Mikkel Høegh, chefanalytiker hos BRFkredit og fortsætter:
- Det er især beton- og murerarbejde, der er faldet i pris, hvilket bl.a. skyldes et kraftigt fald i priserne på betonelementer. Mens el- og VVS-arbejde stadigvæk stiger i pris. Ser man på de årlige stigningstakter, er der imidlertid stadigvæk tale om prisstigninger over hele linjen på nær prisen på beton.
- Ser vi længere frem, har vi en forventning om, at prisudviklingen på byggeri igen vil begynde at stige. Årsagen skal bl.a. findes i, at man har forlænget boligjobfradraget, hvilket kan give anledning til fornyet efterspørgsel. Det vil i hvert fald presse arbejdsomkostningerne op. I dansk økonomi opstår der hurtigt flaskehalse på faglærte håndværkere. Til gengæld er der ikke meget, der tyder på, at materialerne skulle begynde at stige i pris. Generelt er der en sløj økonomisk vækst i verdensøkonomien, hvilket giver sig udtryk i at få projekter sættes i gang, siger Mikkel Høegh.