I skyggen af corona-krisen kan Sweco Danmark i dag præsentere virksomhedens bedste regnskab til dato. Hverken i Carl Bro- eller Grontmij-tiden har den rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomhed præsteret så stærkt et regnskab. Med resultatet er Sweco gået ind i krisen med momentum og optimisme. Men Sweco vil blive mærket af følgerne af corona-krisen, lyder det fra CEO Dariush Rezai.
Sweco Danmark, der er bygget på fundamentet af Carl Bro og Grontmij, og som i løbet af de seneste år har opkøbt Årstiderne Arkitekter og KANT arkitekter, kan i dag præsentere sit bedste regnskab i selskabets historie. Driftsresultatet i 2019 landede på 99 mio. kr. ud af en omsætning på 1,244 mia. kr. mod forrige års 69 mio. kr. og 1,228 mia. kr. EBITA-marginen er vokset fra 6,1% i 2018 til 8,6% i 2019.
- Regnskabet er et udtryk for, at vi er blevet bedre til at forstå vores kunder og bringe vores brede og dybe faglighed i spil på vores projekter. Samtidig har vi oplevet en bedre projektstyring og færre nedskrivninger kombineret med højere effektivitet. Vores kunder har taget godt imod vores multidisciplinære tilgang til rådgivning, hvilket manifesterer sig i større og bedre gennemførte projekter. Mange af vores opgaver er desuden relateret til den grønne agenda og FN’s verdensmål, som virker som en driver i markedet, forklarer Dariush Rezai, CEO i Sweco Danmark.
Med momentum ind i krisen
Forbedringen af indtjeningen fra 2018 til 2019 er i særdeleshed drevet af forbedringerne i divisionerne Vand, Energi og Miljø, International og Byggeri. Alle seks divisioner har dog haft vind i sejlene, og det har givet en fornuftig ordrebeholdning, der betyder, at Sweco er gået ind i krisen med momentum og en vis optimisme.
- Vi mærker krisen inden for vores internationale aktiviteter og det private ejendomsmarked, og jeg forventer, at vi kommer til at mærke endnu mere til den. Derimod har regeringens fokus på at accelerere og igangsætte aktiviteter i det offentlige, bl.a. med fjernelsen af kommunernes anlægsloft, givet øget aktivitet til divisionerne Byggeri og Infrastruktur samt de af Swecos arkitekter, der arbejder med det offentlige. Her oprustede vi fornyeligt med købet af KANT arkitekter, siger Dariush Rezai, og fortsætter:
- Vi har en diversificeret forretning med et godt miks i kundeporteføljen, og krisen ændrer ikke ved, at Sweco har en vækst-agenda og et potentiale, som vi forfølger. Derfor har vi heller ikke ansættelsesstop.
Decentral model gør Sweco agil
Trods krisen holder Dariush Rezai fast i strategien:
- Vi har en robust ejer, som siden 1958 har holdt snuden i sporet og stået flere kriser igennem og er kommet styrket ud på den anden side. Swecos decentrale model giver netop den agilitet, vi har behov for, når dynamikkerne i markedet skifter som følge af corona-krisens effekt i markedet. Vi holder derfor fast i strategien med fokus på vækst i en situation, hvor vi bliver udfordret i dele af forretningen, men omvendt har potentiale og markedsmuligheder i andre dele af den, slutter Dariush Rezai.
Fakta om Sweco Danmarks regnskab 2019 (DKKm)
Omsætning: 1.244 (1.228)
EBITA: 107 (75)
Driftsresultat: 99 (69)
Antal fuldtidsansatte: 1.135 (1.140)
Om Sweco
Sweco er Europas største virksomhed indenfor arkitektur- og ingeniørrådgivning og omsatte i 2019 for 20 milliarder svenske kroner. Sweco er noteret på Nasdaq Stockholm.
Sweco har kontorer i 14 lande og arbejder med projekter i mere end 70 lande på verdensplan. Sweco beskæftiger 17.000 medarbejdere – heraf ca. 1.300 arkitekter.
CEO, Sweco Group: Åsa Bergman
CEO, Sweco Danmark: Dariush Rezai
CFO, Sweco Danmark: Steen Steensen
I Danmark har Sweco ca. 1.250 medarbejdere fordelt på kontorer i hele landet. Swecos hovedkontor ligger i Ørestad, København.