Fremtidens kæmpeprojekter skal planlægges i 4D. Allerede nu afprøver E. Pihl & Søn A.S. metoden, og i en ny rapport fortæller de om lovende resultater.
E. Pihl & Søn A.S afprøver en ny metode til produktionsplanlægning. De projekterer nemlig en stor havneudvidelse i Beirut, Libanon, i 4D. Meget peger i retning af, at man med 4D kan optimere byggeriets udførelse, skriver Implementeringsnetværketfor Det Digitale Byggeri.
En bygningsmodel i 4D er kort fortalt en intelligent 3D-model, der rummer information om tidsforbrug. Med en 4D-model kan man udarbejde en videolignende visualisering af udførelsen, som den vil foregå på byggepladsen. Tidsplanen kan altså afspilles som en form for tegnefilm, hvor anlæggets komponenter tilføjes i den rigtige rækkefølge, og puslespillet gradvist samles. Metoden er meget intuitiv, og den står i kontrast til de såkaldte Gantt-kort, man normalt bruger til at præsentere tidsplanen. Disse enorme, regnearklignende skemaer rummer let op mod 1000 individuelle opgaver og er svære at overskue.
Pihl fortæller i rapporten, at 4D kan bidrage til at reducere fejl i byggeriet og øge produktiviteten. Kodeordet er, at metoden forbedrer det generelle overblik betydeligt. Og når en plan er let at forstå, er den også let at overholde. Samtidig gør 4D, at man tidligt i forløbet bliver opmærksom på potentielle problemer med bl.a. pladsmangel – man kan simpelthen udpege problemerne i visualiseringerne.
Beirut-projektet blev i første omgang tegnet i 2D, og tidsplan blev udformet som et Gantt-kort. Men herfra tog udviklingen fart. Pihl fik nemlig midler fra Implementeringsnetværket for Det Digitale Byggeri til at afprøve, hvordan 4D-modeller kan forbedre produktionsplanlægningen.
4D-modellen blev færdig i efteråret 2010, og de næste par år frem bruges den til at visualisere udførelsen af projektet og til at hjælpe med styringen. Spørger man Hjörtur Sigurðsson kan arbejdet med at gå fra 2D til 4D godt betale sig:
- Modsat et Gantt-kort ligner en 4D-model virkeligheden. Man kan se delopgaverne i den sammenhæng, de indgår i, og det er enkelt at forstå de forskellige opgavers rækkefølge og binding til hinanden. I det hele taget forbedres overblikket væsentligt – også for bygherren. Ved siden af det oplever vi, at det er lettere at få en ide om, hvor på byggepladsen der kan opstå pladsmangel eller flaskehalse. I det hele taget er der meget der taler for, at BIM i 4D kan reducere fejl i udførelsen og forbedre produktiviteten.
Havneudvidelsen består af en 500 m lang kaj og et 180.000 kvm stort containerområde. Det hele skal stå færdigt i 2012. Pihl bruger allerede 4D på andre byggepladser.