Mens unge i disse dage jubler over optagelsesbreve på deres drømmeuddannelse, kigger mange arbejdsløse stadig i en gabende tom postkasse og uden udsigt til en jobkontrakt.
- Dagens tal fra Danmark Statistik skaber ikke euforiske stemninger hos arbejdsløse. Selvom der har været en faldende tendens i ledigheden henover foråret, hvilket indikerer bedre tider, så kryber beskæftigelsen kun langsomt opad, siger Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, og fortsætter:
- Der har i sommerens løb være rygter om både flaskehalse og heftig aktivitet i bygge- og anlægsbranchen, men med 148.500 personer beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen i andet kvartal 2014, hvor et gennemsnit gennem de seneste 15 år er ca. 160.000 beskæftigede, har rygterne åbenlyst ikke hold i virkeligheden. Det understreger den uændrede ledighed også.
Beskæftigelsen falder igen i 2015
Stormene i vinters har givet ekstra opgaver og dermed skubbet beskæftigelsen opad, men det er midlertidige effekter, der driver over, når arbejdet færdiggøres. Når stormarbejdet ophører, og BoligJob-ordningen falder bort ved årsskiftet, så forventer Dansk Byggeri, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen falder i 2015 sammenlignet med 2014.
- Familierne har beskedne forventninger, når det gælder deres egen fremtidige økonomiske situation. Det ændrer dagens ledighedstal ikke på. Derfor er Boligjob-ordningen et stærkt værktøj, fordi ordningen skaber rum til boligejernes investeringer og samtidig sikrer, at boligejerne køber hvidt og på sund vis skaber aktivitet i samfundet. Både i byerne, men særligt vigtigt også i landdistrikterne, hvor man kæmper for at holde aktiviteten oppe, afslutter Maria Schougaard Berntsen.