Dansk Stålinstitut arbejder for, at flere skal få øjnene op for de muligheder og fordele der er ved at anvende stål i byggeri: ingen brændbarhed, fleksibelt materiale og store muligheder for at integrere med andre materialer
- Det er oplagt at anvende stål til byggeri. En af de oversete fordele ved at anvende stål i byggeriet er det miljømæssige perspektiv. Stål forbruges ikke, men kan genanvendes igen og igen. Når et byggeri har udtjent sit formål, kan stålet anvendes igen. Enten ved en form for genbrug eller ved at genanvende skrottet til fremstilling af nyt stål. Som ansvarlig bygherre bør man begynde at tænke genanvendelsen ind allerede fra starten af et nyt byggeri. Et stålbyggeri er ikke et kommende affaldsproblem, men er et råmateriale, der bør og kan genanvendes, fremhæver, Jørn Nielsen, sekretariatschef for Dansk Stålinstitut, DSI, med hjemsted i Allerød.
- Et andet område, der måske nok kunne fortjene mere fokus, er, at stål ikke kan brænde eller antændes. Det kan heller ikke bidrage til en evt. brand. Som professionelle aktører inden for byggeri har arkitekter, ingeniører – evt. støttet af myndigheder – mulighed for at vælge ikke brændbare byggematerialer. Branchen har ikke indflydelse på, hvordan brugeren af et byggeri opfører sig, og hvilke materialer, der kommer ind i et byggeri efter opførelsen. Men som professionel har man indflydelse på, om byggeriets bærende dele kan brænde eller ikke kan brænde, påpeger Jørn Nielsen.
- Stål hverken afgiver eller optager damper og gasser. Stålet er neutralt over for omgivelserne. Stål er på den måde ikke med til at forværre et byggeris indeklima, argumenterer Jørn Nielsen og fortsætter:
- Stål er et fleksibelt materiale, som kan anvendes alene eller sammen med andre materialer. Anvendt alene giver det store muligheder for at udnytte stålets potentiale til store spænd og slanke konstruktioner. Konstruktionerne kan være vovede, men behøver det ikke. Materialet lægger dog op til at lade arkitekturen blomstre og dermed få et fuldendt byggeri. Som bygherre skal man måske være modig nok til at lade arkitekten bestemme arkitekturen, som selvfølgelig er afstemt med byggeriets formål og placering, siger Jørn Nielsen.
- Det, man nok kan ane i fremtiden, er større inddragelse af arkitekten i byggeri, større fokus på bæredygtighed og nulenergihuse. Alle områder, hvor stål bidrager positivt. Fra udlandet har vi efterhånden mange eksempler på nulenergihuse, også i områder, f.eks. Svejts, hvor snebelastningen er større og vinteren er koldere end i Danmark. De økonomiske midler er måske også noget bedre, men som fremtidsforskeren Rolf Jensen har udtalt, skal vi se på de rige i dag for at se, hvad vi andre får af muligheder i morgen. Gennem tid har byggeaktiviteten varietet op og ned. Så selvom det er vanskeligt for øjeblikket skal det nok komme igen. Problemet er bare ingen ved hvornår, siger Jørn Nielsen.
Hvem er denne sammenslutning af virksomheder med passion for stål og med sekretariat i Allerød?
- Dansk Stålinstitut er stiftet af medlemmerne i 1984 og arbejder for at fremme brugen af stål i Danmark inden for byggeri, anlæg og industri. Dette sker blandt andet gennem øget kendskab til stålets tekniske, funktionelle og økonomiske fordele og anvendelsesmuligheder, forklarer Jørn Nielsen og fortsætter:
- DSI arbejder i området mellem rådgiverbranchen – stålbranchen – byggebranchen for at sikre, at viden transformeres mellem brancherne til gavn for medlemmerne. Dette gøres ved information, møder og afholdelse af kurser inden for stål og stålbyggeri, siger Jørn Nielsen.
Læs mere: Stål-Gruppen og Tyndplade Gruppen