Amalieparken
Amalieparken 76
2665
Vallensbæk
Danmark
Amalieparken er et større bolig-område ved Vallensbæk Strand, der ligger omkring 17 km fra Københavns centrum. Området er blevet udviklet og bebygget i etaper. Mod nord mod Køge Bugt Motorvejen afgrænses bebyggelsen af et randbyggeri i form af boliger i seks etager tegnet af JJW Arkitekter. Randhusene, der har Finansgruppen Nordic som bygherre og NCC som totalentreprenør, er på næsten 24.000 kvm og stod færdigt i 2009. NCC stod også for byggeriet af de første fire punkthuse ligeledes i seks etager, tegnet af Boldsen & Holm Arkitekter MAA, der blev opført nogenlunde samtidig. De fire huse ligger ud mod grundens vestlige afgræsning.
Ifølge den oprindelige lokalplan var det meningen, at der skulle bygges et område med rækkehuse i midten, men punkthusene viste sig at have så stor søgning blandt nye tilflyttere, at man har valgt at gå videre med dem og droppe rækkehusene. Finansgruppen Nordic, der er bygherre på alle projekterne, købte grunden, mens JJW og NCC stod for helhedsplanen for området.
I øjeblikket er yderligere seks punkthuse under færdiggørelse med Myhlenberg Søren Vangsted Vest A/S som totalentreprenør, og det er håbet at bygge endnu tre punkthuse, hvis tilladelsen går igennem hos kommunen. Den ændrede lokalplan er allerede på plads. Byggerierne, der fortrinsvis er til udlejning, er tilsammen på så mange etagemeter, at de øger Vallensbæks samlede boligmasse med omkring 10 procent. Alene på grund af Amalieparken er Vallensbæk blevet den kommune, hvor der er flest tilflyttere i hele landet, fortæller arkitekt Henrik Jahn fra Boldsen & Holm.
- Vallensbæk har jo været kendetegnet ved, at der stort set kun er parcelhuse og rækkehuse. Nogle af de ældre mennesker, der flytter fra deres parcelhuse men som gerne vil blive boende i kommunen, flytter til Amalieparken, og desuden er der også mange unge mennesker, der flytter dertil og lejer sig ind nu, hvor ejermarkedet er så usikkert, siger Henrik Jahn.
- Alle husene har fire lejligheder på hver etage omkring et centralt trapperum. Der er en kerne med bad og køkken-alrum, hvor køkkenet er trukket lidt tilbage. De største lejligheder har bryggers, og alle lejligheder har en stor altan. Husene er placeret sådan, at alle lejligheder får lys fra mindst to verdenshjørner, fortæller Henrik Jahn.