Den Nationale Biobank
Artillerivej 5
2300
København S
Danmark
Den Nationale Biobank. Det lyder som noget, man rejser sig for, mens nationalhymnen afsynges med rank ryg.
Og det er tæt på.
For dette kombinerede administrations-, logistik- og forskningsprojekt er et af de mest ambitiøse i verden placeret i tilknytning til det historiske og hæderkronede Statens Seruminstitut. Den Nationale Biobank rummer ikke bare en historisk stor samling af vævsprøver, stamceller og andet biomateriale. Det nye er, at man nu kan koble prøverne sammen med oplysninger om danskernes familiære forhold, sygdomsforløb og behandlinger gennem hele livsforløb.
Det sker i et bygningskompleks formgivet og projekteret af tegnestuen Dissing + Weitling A/S i samarbejde med ingeniørerne Oluf Jørgensen A/S i Roskilde. Også Statens Seruminstituts egen projekt- og byggeafdeling har deltaget med specifikationer, rådgivning, styring og tilsyn.
- Det er en drøm, der går i opfyldelse og en helt unik udvikling for Danmark – men også globalt, vurderer professor på Statens Serum Institut, Mads Melbye. Det internationale forskersamfund kan nemlig nu søge i et register bestående af adskillige millioner biologiske prøver taget fra en hel befolkning og kan dermed følge et helt land og dets sygdomme gennem biobanken.
- Det vil føre til nye, store medicinske landvindinger i fremtiden, understreger Mads Melbye.
Med et aftryk på 775 kvm indeholder projektet 3.400 kvm fordelt på i et administrativt afsnit på 1.050 kvm i fire etager med plads til 40 ansatte samt et driftsområde med laboratorier og fryselager. Her er plads til over 20 millioner blod- og bioprøver, der ved hjælp af nitrogen opbevares ved temperaturer fra – 20 til – 196 °C.
Projektet har stor fokus på varmegenvinding og energiøkonomisering af en stor mængde overskudsvarme fra fryselageret.
Virkeliggørelsen af Den Nationale Biobank har fundet sted i en totalentreprise organiseret af Pihl & Søn og på en stram tidsplan for et så omfattende og teknisk byggeri på blot 12 måneder. Det resultat blev skabt med rationelle og udviklede byggeprocesser.