Garnisonsparken
Garnisonsvej
3520
Farum
Danmark
Man kan roligt sænke paraderne, når man træder ind på området, hvor Farum Kaserne tidligere havde til huse. For selv om navnet Garnisonsparken stadig har et militært præg, er områdets udtryk lyst og smukt, svævende og skulpturelt.
Her bygges 206 ejerboliger fordelt på 21 korte og lange boligstokke grænsende op til Lillevang Skov mod vest. I byggeriet findes såvel 2-, 3- og 4-værelseslejligheder. Alle lejlighedstyper har altan eller terrasse.
Lejlighederne er fra 84-132 kvm, og 1. november stod 1. etape med syv blokke og 73 lejligheder klar til indflytning.
- Til april afleveres 2. etape og til august 3. etape, fortæller Claus Skytte fra ArkitektGruppen A/S, der er projektudvikler og totalentreprenør på projektet.
-Således købte vi i sin tid området, og da vi havde udviklet konceptet i samarbejde med såvel arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen Arkitekter som Farum Kommune, solgte vi det til Garnisonsparken ApS, fortæller Claus Skytte, der tilføjer, at man er meget tilfreds med resultatet.
Facadernes lyse farver spiller flot sammen med træbeklædningen og aluvinduerne. Blandt de andre smukke detaljer er de skoddebeklædte karnapper, der som et gennemgående rammemotiv giver Garnisonsparken et særligt kendetegn.
- Netop karnapperne stillede i øvrigt visse udførselsmæssige udfordringer, fortæller Claus Skytte.
- Karnapperne skulle være hængende, og på det konstruktive plan var det absolut en sværere opgave, end vi havde forventet.
Boligerne er placeret på det tidligere Farum Kasernes areal med stor hensyntagen til de landskabelige værdier og udsigten til skoven mod vest.
- Byggeriet ligger meget smukt, og der er blevet gjort en stor indsats for, at det bestemt ikke skal ligne en udbyggerørken. For at få bygningerne til at falde bedst muligt ind i området, er anvendt en del træ, der i øvrigt også ældes smukt og homogent.
DS Elcobyg a/s har leveret alle betonelementerne heriblandt facadeelementerne til Garnisonsparkens 1. etape, og IBF Nørresundby A/S har leveret 30x60 og 30x30 fliser til gangarealerne på området, ligesom man har leveret 2.000 kvm SF-sten til parkeringsområdet.
Vilhelm Lauritzen Arkitekter har således designet et byggeri med respekt for naturen. I naturområdet tæt på Farum Kaserne lever den fredede Stor Vandsalamander og den Spidssnudede Frø, der ifølge EF-habitatdirektivet ikke må fanges, slås ihjel eller forstyrres. Deres levested på Farum Kaserne er sikret, bl.a. har man etableret små ”frøramper ”, så de små dyr ikke falder ned fra kantstenen, når de bevæger sig rundt i området.
I det hele taget er de landskabelige kvaliteter, der findes på Farum Kaserne, helt unikke.
Området karakteriseres af bakke-ø-landskabets terrænvariationer, af den markerede eksisterende beplantning, samt af den umiddelbare nærhed til de omgivende naturområder.
Ved at bygge nye boliger på kasernen, hvor det eksisterende vejsystem genbruges, skabes der en ny bydel i et allerede karakterfuldt landskab, hvor eksisterende træer og landskab i videst muligt omfang bevares, og hvor det åbne strøg i bebyggelsen kobler området med det omgivende landskab.
Således mener Farum Kommune, at det er af kulturhistorisk interesse at bevare områdets kasernekarakter og den eksisterende infrastruktur, som skal danne grundlag for den fremtidige bebyggelsesplan.