Ladegårdsparken
Ladegårdsparken
4300
Holbæk
Danmark
Intet er mere ødelæggende for et boligområde, end at det får præjudikatet ‘Ghetto’ hæftet på sig. Det var præcis, hvad der skete for Ladegårdsparken i Holbæk for nogle år siden. Men det var der ingen, der ville finde sig i. Hverken boligselskab, beboere eller Holbæk Kommune. Så der blev ydet en markant indsats for at få området på ret køl igen. Ikke mindst en omfattende renovering af samtlige 22 boligblokke i området.
Pr. 1. februar 2015 kunne MT Højgaard, der har været hovedentreprenør på projektet, overgive området til bygherren, Domea Vestsjælland. Det tog præcis to år, men i mellemtiden har stort set samtlige 910 lejligheder i området fået en tiltrængt, men kærlig hånd.
En logistisk bedrift
MT Højgaard fik efter en licitation i hovedentreprise at renovere området. Det blev første skridt i en proces, der i alle henseender har været en logistisk bedrift. Først og fremmest at få koordineret genhusning af de beboere, hvis lejligheder har gennemgået den mest omfattende renovering. Herefter at få koordineret de mange underentreprenørers indsats i området, så de har løst deres opgaver i rette tid i forhold til hinanden, uden at sætte tid over styr.
Overordnet har det også handlet om at bevare det fulde overblik over, hvad der skulle ske i de enkelte blokke. I samtlige 22 blokke er taglejlighederne blevet efterisoleret, ligesom ventilation er blevet renoveret. Kloaker og VVS er renoveret. Udendørsbelysning renoveret.
Endelig er der blevet installeret solceller på samtlige sydvendte tage.
Alle 22 blokke har fået nyt tag. Formentlig den del af projektet der har været mest omfattende, netop fordi det har berørt samtlige blokke. Men nu har de et nyt og solidt tag, hvor det ikke kun er de synlige tagsten, der er udskiftet. Også undertaget er udskiftet.
Denne del af opgaven er udført med materialer, leveret af virksomheden A. Rindom A/S fra Brøndby.
- Det er formentlig den største opgave, vi har været involveret i overhovedet, fortæller direktør Per Nielsen.
- Vi har bygget et Consolit-undertag, der er fremstillet af certificeret norsk træ, der ikke er behandlet på nogen måde. Det betyder, at når det en gang i fremtiden skal fjernes, så bliver der ingen belastning af miljøet.
Han garanterer, at undertaget vil holde mindst lige så længe som resten af det nye tag, der er belagt med steniplader.
Færre men bedre boliger
I flere af blokkene er antallet af boliger blevet reduceret. Helt nøjagtig er der forsvundet 115 lejligheder i området. Primært fordi 56 et-værelses parterrelejligheder er lagt sammen til 28 toværelses lejligheder. 174 lejligheder er lagt sammen til i alt 87 familieboliger.
Det betyder samtidig, at en gennemsnitsbolig i området nu er 77 kvm mod tidligere 67 kvm.
63 lejligheder er blevet opgraderet og har fået nyt køkken samt monteret altan.
184 boliger, fordelt på syv opgange kan i fremtiden glæde sig over, at der nu er installeret elevator. Bygherren har med disse opgange ønsket at give ældre og handicappede særligt gode forhold.
Udvendig er det også tydeligt, at blokkene har fået en kærlig hånd. Dele af facaden, nærmere bestemt omkring vinduespartierne, er blevet betonrenoveret og behandlet, således at bygninger får et mere lyst og indbydende præg.
Udvendig kan man også få fornemmelsen af omfanget af smedearbejde for eksempel med de nye altaner mange af lejlighederne er blevet beriget med.