Hotel WakeUp

:
marts 2015

Kim Utzon Arkitekter og Arpe & Kjeldsholm A/S artikulerer facaderne med et mørkt murværk, der er klædeligt på city-adressen. Indgangspartiet er generøst markeret.

Konstruktionsmæssigt er huset opført med bærende facader, søjler og dæk, totalt produceret og leveret af Contiga Tinglev A/S. Her søjler i foyeren.

I alt 498 værelser har velindrettede, pladsnøjsomme badeværelser, der er indkøbt som industrielt præ-fabrikerede og fuldt udstyret kabiner fra Bad Element Aps. i Horsens

previous next

Indfødt på stenbroen

Moderne arkitektur kan have hang til solo: Se mig! Men der er undtagelser. Sådan en kan man se i midt i København, hvor 498 nye hotelværelser står klar

Byggefakta

Hotel WakeUp
Borgergade 9
1300 København K
Danmark

Bygherre:
Arp-Hansen Hotel Group A/S
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Arpe & Kjeldsholm A/S
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører A/S
Andre aktører:
Contiga Tinglev A/S, Bad Element ApS
Byggesum: 
350 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2013 - januar 2015

Borgergade i København er arkitekturens blandede landhandel. Her er skidt og kanel imellem hinanden med afsæt i efterkrigsårenes saneringslyst. Her forsvandt på tyve år den faldefærdige industribys uhumske efterladenskaber til fordel for en ny tids hastige elementbyggeri. Men det var også her, at Dronningegårdens boliger opstod med fine murværksopvisninger af danske ikon-arkitekter (1943-58).

Man kan jo så mene om murværk, hvad man vil. Men som ramme om storbyens opslidende trafik og mylder, da er det sømmeligt.

Murværk anslår dermed også den stemning af metropolis, i hvilken Kim Utzon Arkitekter på vegne af sin mangeårige klient Arp-Hansen Hotels har orkestreret hotelkoncernens 12. skud på det 50 år gamle stamtræ: WakeUp Copenhagen, kapitel 2.

I forvejen havde koncernen i 2009 åbnet søsterhotellet – efter samme koncept – i Hovedstadens sydvestlige udkant; med den nye aflægger er man rykket ind i centrum med ideen om tætbarberede hotelværelser på samlebånd: 12 kvm alt inklusive. Til gengæld tilbyder tostjernede WakeUp et generøst lobbyområde, som mange højere klassificerede konkurrenter vil misunde: Loungeområder, arbejdsstationer, mødeafsnit, restaurant og café. Layoutet er kendt, ikke bare fra WakeUp 1., men også – og måske især – fra Niels Fennets Cabinn-føljeton, som åbenbart heller ingen ende vil tage.

Det nye Arp-Hansen hotel ligger ellers på en pebret city-adresse med nogle pebrede kvm. Men når indkøbsprisen kan spredes ud på omsætningen af sådan knap 500 værelser, så begynder regnskabet alligevel at se fornuftigt ud.

Tegl og beton

De i alt knap 11.000 kvm skaffes til veje gennem 7.700 nyopførte, placeret på en tomt efter nedrivning af tekniske bygninger fra et elværk samt ved at renovere og ombygge en eksisterende kontorbygning fra 1960’erne. I den nye hovedbygning falder Kim Utzon Arkitekter fint ind i omgivelserne med mokkafarvede skærmmure af tegl med mørke fuger og tilmed teglbelægninger i den tilhørende gårdhave. Det sker uden på bærende konstruktioner af et program af betonelementer, helt efter traditionens opskrift.

Det er Contiga i Tinglev, der har løftet den opgave med tilkørsel af de store mængder færdigstøbte betonelementer til montage på meget lidt plads. Her er bærende facader, dæk, søjler og bjælker samt bagvægge med ekstrem armering, lyder rapporten fra Contiga Tinglevs konsulent på opgaven, Jacob Jensen. Han kan glæde sig over, at arbejdsgiveren med en stribe hotelprojekter bag sig er godt på vej til at blive anerkendt som specialist på netop det fagområde. Det er ret godt, for der udbygges med ikke så få hotelsenge over det meste af Danmark i disse år.

Montagen af betonelementerne på WakeUp Copenhagen blev styret af totalentreprenøren Arpe & Kjeldsholm.

Dialog-entreprise

Som Utzon er blevet en slags ‘husarkitekt’ for Arp-Hansen Hotels, så er Arpe & Kjeldsholm tilsvarende blevet den entreprenørforretning, der oftest stiller med håndværkerne. Arpe & Kjeldsholm har stået for de seneste seks hotelprojekter, så her kan erfaringsudveksling og opsamling finde sted på en monumental skala.

Arpe & Kjeldsholm har været i gang siden 2003 og scorer flot på en idé om, at fjerne totalentreprisens historiske modsætningsforhold til bygherren – som jo skal betale regningen. De kalder det stadig en totalentreprise, men en rigtigere betegnelse er dialogentreprise.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 1

Bolig

Autismecenter Havkærparken

Rum i rum boligbebyggelse

Kontorhus

Gladsaxe Company House

Nye tider på Tobakken

Hotel og konference

Hotel WakeUp

Indfødt på stenbroen

Sport

Iscenter Nord

Moderne istid for hvide høge

Bolig

Istårn - etape 2

Den mellemste søster

Bolig

Ladegårdsparken

Markant opstrammer til boligområde med blakket ry

Bolig

Lilleskov

Genbrug ved nybyggeri

Sport

Marienlystcentret

Flotte rammer om Centre Court

Bolig

Melfarparken

Gamle boliger med nyt udtryk

Bolig

Radiorækkerne

Moderne townhouses i Ørestad

Hospital

Sygehus Sønderjylland

Nyt sygehus beredt på fremtidens krav og forventninger

Kulturcenter

Søstrehuset

Kulturen samlet i historisk kvindehus

Ungdomsbolig

Tingbjerg Kollegiet

Nænsom kollegierenovering

Bolig

Uglevænget

Lavenergiboliger af bedste kvalitet