Østerlunden
Østerlunden 4-42
5000
Odense C
Danmark
Den store, trekantede grund i den østlige del af det centrale Odense, hvor COOP tidligere havde sit hovedlager, får i disse år nyt liv som boligkvarter. Østerlunden, som området er døbt, ligger kun godt 1,5 km fra Odense centrum og banegård, tæt på motorvejen og med kort afstand til skole, børneinstitutioner og indkøbsmuligheder.
Siden 2017 er omkring 350 boliger skudt op i området, fordelt på flere projekter. Det senest færdiggjorte byggeri omfatter 240 etageboliger til udlejning. Projektet er udviklet af Humlebo Gruppen A/S og siden videresolgt til Top Danmark Ejendom. Byggeriet er tegnet af Creo Arkitekter og opført i totalentreprise af Dansk Boligbyg A/S. Et andet selvstændigt byggeri på grundens sydøstlige del omfatter 56 lejeboliger og er gennemført af de samme aktører. Byggeriet blev færdigt i august 2019. Endelig er der på grundens sydvestlige del af samme udvikler opført endnu et boligbygger bestående af 56 rækkehuse.
– De 240 lejligheder er opført og afleveret i fire etaper af 60 boliger for at få de nye lejligheder på markedet så hurtigt som muligt, så de første etaper var faktisk færdige før projektet med de 56 lejligheder, fortæller projektleder Peter Sommer Nielsen fra Dansk Boligbygs Odense afdeling.
Dansk Boligbyg er nu som det sidste i gang med at omdanne en bevaringsværdig bygning på grunden til 10 ungdomsboliger. Bygningen har oprindelig huset FDB’s møbeludstilling, og den har i byggeperioden fungeret som byggepladskontor.
De 240 lejligheder er fordelt på 12 punkthuse. Fire af husene ligger i forlængelse af hinanden og danner således ryg ud mod den befærdede gade Østerbro. Husene udgøres hver af to blokke, der er let forskudt i forhold til hinanden i både højde og plan. Husene er i fire til fem etager. Vinkelret på disse blokke mod syd ligger yderligere otte punkthuse, der er fra to til fire etager. Nogle af husene forskyder sig også både horisontalt og vertikalt.
I den oprindelige lokalplan var bebyggelsen tænkt som en lukket karré-struktur, men i fællesskab fik parterne ændret helhedsplanen for at optimere solindfaldet på lejlighedernes altaner og terrasser mod sydvest.
Konstruktivt er husene traditionelt opbygget i betonelementer med teglforskalling, men brugen af forskellige farver tegl, placeringen af altaner, bygningshøje glasfacader omkring indgangspartiet, samt forskydningerne i bygningerne giver bebyggelsen et let og varieret udtryk. De enkelte boligblokke ligger med god afstand til hinanden med god plads til opholdsarealer og grøn beplantning mellem husene.
– Facaderne er beklædt med blødstrøgne, massive tegl i henholdsvis rød, grå, mørkebrun og lysebrun. Energimæssigt har vi bygget efter BR15. Da husene ikke har kælder, har vi kunnet sandpudefundere, hvilket er billigere end med pæle, hvis man ikke skal længere end 2,5 m ned, og undergrunden i øvrigt tillader det, forklarer Peter Sommer Nielsen fra Dansk Boligbyg.
Lejlighederne er på to, tre eller fire værelser i størrelser fra ca. 60 til 108 kvm. Hovedvægten er lagt på toværelses lejligheder, som er det markedet her ifølge en behovsanalyse fra Top Danmark især efterspørger. I modsætning til København er der i Odense ikke strenge regler for gennemsnitsstørrelser på nye lejligheder, så udvikleren kan i højere grad tilpasse boligstørrelsen til markedet.