Plejecenter Solhøj
Dommerparken 15
8450
Hammel
Danmark
Man kan ikke se det, hvis man ikke lige har talt med entreprenøren om det. Men Plejecenter Solhøj er bygget op om en udfordrende in situ-støbt betonkerne lige der, hvor Hammels slagteribygninger engang lå. Alle kan til gengæld gå ind fra gaden og nyde den store, åbne bygning, som lægger stilen for Hammels nye bydel.
Nu kan beboerne følge med i de kommende års nedrivning af gamle bygninger og forskønnelse af byen fra de nye, gennemførte boliger. Faktisk kan man fra Plejecenter Solhøj se det meste af Hammel – herunder også de to forældede plejecentre, Elmehøj og Skaghøj, som beboerne i slutningen af 2019 byttede ud med mere værdige og fleksible rammer.
– Vores gamle plejecentre havde mange trapper og skråvægge, så det var langt fra optimalt. Vi var heller ikke meget sammen på tværs af bygningerne. Det er ændret nu med de små afdelinger, hvor vi har blandet beboerne, fortæller Lotte Foged, distriktsleder i Favrskov Kommune.
Plejecenter Solhøj er i modsætning til de fraflyttede plejecentre tegnet og opført til formålet. P+P Arkitekter har sat stregerne og prioriteret de rum, som dels skal optimere personalets arbejdsgange og dels give de ældre en mere aktiv rolle i deres egne liv. Det resulterede i et byggeri på 900 kvadratmeter mere end det programsatte. Boligerne skal på én gang gøre det muligt for borgerne at indrette sig individuelt og sikre en god arbejdsplads for plejerne. Totalentreprisen er løftet af Entreprenørfirmaet Poul Pedersen, som også står klar, hvis Favrskov Kommune får brug for den udvidelse, som fra start er tænkt ind i byggeriet.
– Vi har oplevet et rigtig godt samarbejde med arkitekterne og bygherren. Stilen er ramt virkelig godt i forhold til prækvalifikations-materialet. Detaljerne med de håndstrøgne tegl giver et fornuftigt samspil, som gør det rustikt uden at være klodset eller tungt, siger Søren Mølgaard Juul, byggeleder ved Entreprenørfirmaet Poul Pedersen.
Den velkendte følelse af institution er lige så fraværende som indhegningerne rundt om Plejecenter Solhøj. Det trænede øje vil dog opfange, at bygningens belægning hverken fører én hele vejen rundt om eller væk fra bygningen. I stedet går betonfliser i varierende kulør fra dør til dør gennem bede og aktivitetsarealer, så beboere med svigtende stedsans ikke ledes hjemmefra. Alarmsystemet, som advarer personalet om beboere på afveje, er gravet ned og ude af syne. De demensvenlige detaljer springer først rigtigt i øjnene indenfor, hvor yderdøre på for eksempel brandtrapperne er forsynet med sikringer og alarmer.
De små nicher og forskydninger i byggeriet skal gøre det let for beboerne at mødes med hinanden og byens borgere eller bare nyde området for sig selv. Dermed er der heller ingen barrierer for, at byens borgere spontant kan besøge plejecenterets beboere i haverne eller på legepladsen.
Plejecenter Solhøjs hovedindgang ligger ud til et markant bytorv for enden af den nyanlagte vej, Dommerparken. I stueplan er der adgang til receptionen, administrationen og café-området. Når foldedøren i caféen trækkes tilbage, oplever man for alvor den ekstra plads til fællesskab. Her findes også husets største køkken, hvor der tilberedes færdige måltider og æltes dej til færdigbagning i de enkelte afdelingers køkkener.