Parkkanten
Plantagevej 74-86
2610
Rødovre
Danmark
I udkanten af København, vest for Frederiksberg, er et helt nyt byområde i løbet af de seneste år skudt op. Irmabyen ligger i Rødovre, hvor dagligvarekæden Irma tidligere havde domicil. Området blev sidenhen overtaget af ELF Development, der baseret på en masterplan udarbejdet af Gröning Arkitekter, er ved at udvikle et boligområde med stor variation. Når de sidste byggerier står færdige i løbet af 2020, vil området huse ca. 3.000 beboere fordelt på ca. 1.000 boliger og omkring 115.000 kvm boligareal. Bebyggelsen omfatter både villaer, rækkehuse, townhouses og etagebyggerier.
Irmabyen ligger naturskønt mellem de grønne områder Espelunden og Vestvolden. Det nye boligbyggeri Parkkanten med 98 ejerlejligheder afskærmer Irmabyens nordlige del mod øst.
– Vi har haft et omfattende samarbejde med ELF Development i forbindelse med Imabyen. Parkkanten er således det andet ud af i alt fire byggefelter, vi har tegnet. Parkanten er et vigtigt byggeri, fordi det er med til at definere bydelens afgrænsning mod flanken, samtidig med at det danner bagtæppe for parken mod øst, siger Mette Julie Skibsholt, arkitekt MAA og partner i Arkitema Architects.
Parkkanten består af to særskilte bygningskroppe, hver med lejligheder i syv etager.
– Mellem den indre bebyggelse og det grønne strøg har vi lagt bygningerne som lige linjer, der ligger i forlængelse af hinanden men samtidig med indbyrdes forskydning imellem. Husene står i en varm, rød tegl med stringente, taktfaste facader, men med fine detaljer, hvor huset afsluttes foroven og forneden, hvor vi har mønstermurværk i stueplan, forklarer Mette Julie Skibsholt.
Placeringen ud til Irmabyens park har været en vigtig faktor i planlægningen af boligerne. Lejlighederne fra første til sjette sal har dybe, vestvendte altaner. Mange lejligheder har tillige altaner mod øst. Boligerne i stueplan har store, private terrasser mod parken.
– De øverste lejligheder på 6. sal har adgang til nogle helt særlige rum og taghaver på toppen af huset. Penthouseboligerne i to etager har store vestvendte tagterrasser. Samtidig er det lykkedes os at indpasse teknikrummene mellem taghusene – begge dele er beklædt med mørke aluminiumsplader og trukket diskret tilbage fra facaderne, forklarer Mette Julie Skibsholt.
Der er p-kælder under byggeriet, der desuden rummer cykelparkering og depotrum til beboerne. Konstruktionsmæssigt er husene opbygget som traditionelle betonelementbygninger med skalmuring i teglsten. Contiga Tinglev A/S har leveret elementerne til råhuset, bl.a. ca. 12.000 kvm huldæk, 10.300 kvm vægelementer, 225 kbm bjælker og 181 søjler. I alt er det blevet til mere end 10.000 tons præfabrikerede betonelementer, fortæller projektleder Leif Odgaard.
Et vigtigt element i de stringente facader er opgangene, der markeres af vertikale, smalle vinduesbånd, der er trukket tilbage i forhold til facaden. Selve opgangstrapperne til de syv opgange er leveret af PL Beton A/S, i alt 45 etager trappeløb. Betontrapperne er på trædefladen beklædt med terrazzo i hvid norsk calcit. Trapperne er forsynet med vaskekant og leveret med 352 løbende meter af PL Betons egne gelændere. Trappeløbene støbes i højstyrkebeton på firmaets fabrik i Rønne og belægges med terrazzo. Trapperne gøres næsten færdige fra fabrikken, men får den sidste finish af fabrikkens egne trappespecialister, lige inden byggeriet afleveres.