Ejler Billes Allé 6
2300
København S
Danmark
Da boligbyggerierne Stævnen og 8-tallet stod færdige sidst i nullerne, markerede de den sydligste spids af det nye byområde Ørestad Syd. Imidlertid kom finanskrisen og satte alle de planlagte byggerier i området i stå, hvorfor der opstod et stort tomrum mellem de sydlige byggerier og storcentret Fields, der ligger midt i Ørestaden. Først de allerseneste år, anført af Royal Arena, er der for alvor kommet gang i byggeriet af Ørestad Syd igen. Mere end 10.000 mennesker bor og arbejder nu i bydelen.
Lige syd for den nye Kalvebod Fælled Skole af Lundgaard & Tranberg Architects ligger boligområdet Skovkvarteret II. Projektet er udviklet af Tetris A/S, opført i totalentreprise af Rasmus Friis A/S og tegnet af Sangberg Architects ApS og Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S i fællesskab. Skovkvarteret II ligger ved siden af Skovkvarteret I, der er opført af de samme aktører, men nyder godt af en placering klods op af det 2.000 hektar store, fredede naturområde Kalvebod Fælled mod vest.
– Ørestad Syd er ved at blive en rigtig bydel med skoler, indkøbsmuligheder og en stor mangfoldighed. Det er en stor kvalitet, at du har naturen så tæt på, samtidig med, at du med metroen kan være inde i centrum på mindre end 10 minutter, siger arkitekt MAA og partner i Vilhelm Lauritzen Arkitekter Torsten Stephensen.
Skovkvarteret II består af 66 rækkehuse i klynger af seks og to otteetagers boligtårne med hver 28 lejligheder. Boligtårnene er placeret i henholdsvis det nordvestlige og sydøstlige hjørne af bebyggelsen. Det noget større Skovkvarteret I, der stod færdigt i foråret 2018, rummer to punkthuse i fem etager, tre tårne i ni etager med tilsammen 102 lejligheder samt 74 rækkehuse. I alt vil det samlede boligområde således omfatte 298 lejligheder og rækkehuse.
– Den sydvestlige del af Ørestad ligger meget smukt på kanten mellem by og land, men det blæser en del derude. Derfor lavede vi i Skovkvarteret I en randbebyggelse med de høje huse med rækkehuse imellem for at skabe et mere beskyttet gårdrum til de resterende rækkehuse. Kvarteret er bilfrit i det daglige, så det er et trygt og rekreativt område for børnefamilier. Området mellem husene er ret tæt beplantet, så det udgør en slags pendant til fælleden, deraf navnet Skovkvarteret, forklarer Torsten Stephensen.
De overordnede tanker fra Skovkvarteret I er i høj grad blevet overført til Skovkvarteret II, men i mindre og tættere skala.
– Grundtankerne i projektet er udviklet i tæt samarbejde mellem os, Sangberg Architects og bygherre. Udgangspunktet var, at man ønskede at lave et venligt og beskyttende boligområde for især yngre børnefamilier fra brokvarterene, som gerne ville flytte til noget større i grønne omgivelser. Derfor er priserne også holdt nede, så de matcher en lejlighed i brokvarterene. I vores research kiggede vi meget på kartoffelrækkehusene og andre byggeforeningshuse, hvor man har nogle meget tæt bebyggede områder, der fungerer fantastisk godt rent socialt. Ikke mindst livet mellem husene er meget vigtigt, og det har vi prøvet at tilgodese ved at skabe nogle sociale samlingspunkter i bebyggelsen, samtidig med at folk får en vis privathed i deres boliger, fortæller Torsten Stephensen.