Dupont
langebrogade 1
1411
København K
Danmark
De Danske Sukker-Fabrikkers domicil fra 1912, tegnet af arkitekten Emil F. Jeppesen, er lakmusprøven på, at tiden kan bære andet end glemsel. De tidligere dampende og larmende fabrikshaller i Langebrogade til raffinering af sukkerroernes ‘hvide guld’ er for længst omdannet til tyste kontordomiciler med alt, hvad dertil hører for at spejle en moderne samtid.
Alligevel er den særegne stemning under håndtømrede bjælker fra fjerne århundreder bidefast: Det er her, vi får den store historie om Danmarks industrifyrste Carl Frederik Tietgen, som grundlagde sukkerfremstillingen. Og det er her, efterkommerne til hans franske åndsfælle E.I. du Pont har fundet et nyt hjem. Hvad den lollandske roehøst betød for Tietgen og sukkerfremstillingen, den rolle antog kemiens afkroge for du Pont, som med enestående genialitet først fremstillede sprængstoffer, siden byggematerialer og tekstilfibre i nylon. Historien fortælles i DuPonts europæiske hovedkvarter på Langebrogade; og den får både klangbund og kulør af den respekt, som den seneste indretning af domicilet har vist for ejendommens værdier; de er nemlig indlejret i det solide håndværk: En jerntrappe med gesvejsninger er opdateret, fordums lagerhallers tømmer står i al magt og styrke som en skulpturel indramning af hverdagen, væggene emmer fortfarende af datidens hæsblæsende industrialisering.
Men det hele er nu omkalfatret til et nutidigt virksomhedssprog efter et design af Danielsen Architecture og med C.W Obel Ejendomme som bygherre.
DuPont købte Danisco i 2011 og overtog dermed også den hæderkronede ejendom på Langebro. I 2013 opstod kontakten til C.W. Obel, som gik ind i en partneraftale med overtagelse af ejendommen forud for en gennemgribende renovering til et flerbrugerhus med i første omgang DuPont og Nordic Sugar som lejere; men der er plads til flere, som netop nu er på vej ind i huset. DuPont bruger Langebrogade 1 som sit europæiske HQ og er således også pulsåren til moderselskabet i USA.
Teknisk direktør Kim Freilev, C.W. Obel: – I takt med den teknologiske udvikling vil selv globale virksomheder af anselig størrelse få behov for mindre, men mere effektive rammer om deres administrative og strategiske aktiviteter. Samtidig er der behov for aktive netværk, som stimuleres gennem samværet i flerbrugerhuse. Fællesfunktioner som café og restaurant, konferencefaciliteter og medarbejderpleje med f.eks. fitness opnår en højere belægningsgrad, og ejendommens arealer effektiviseres, forklarer Kim Freilev.
Fleksibilitet
Da opdateringsprojektet tog sin begyndelse et års tid tilbage, havde de gamle sukkerfabrikker allerede været gennem tidligere ombygninger, så alle arealer var allerede mere eller mindre omdannet til at tjene administrative formål. Opgaven var nu at sikre DuPont 8.000 kvm moderne domicil i den forhenværende lagerbygning med facade mod Christianshavns Kanal.