Mælkevejen

:
maj 2014
Mælkevejen består af seks enheder, som er koblet på en samlende mellembygning. Enhederne er alle opbygget over det samme tværsnit og den samme type tag- og facadekonstruktion.
Fællesrummet har sin egen ‘cirkusmanege’ i form af et stort, blødt og farverigt gardin. Rummet benyttes udenfor åbningstid af byens borgere og erhvervsliv til f.eks. foredrag. Der er plads til 300 stole i biografopstilling eller 150 personer til spisning.
Dyrene må gerne bestiges.
Masser af dagslys, godt indeklima og ‘stille’ børn i form af effektiv lyddæmpning er kendetegnende for Mælkevejen.
previous next

Børnenes eget univers

Tre børnehaver og en vuggestue med til sammen 250 børn og 50 ansatte har fået deres eget, helt fantastiske univers i form af Mælkevejen i Langeskov

Byggefakta

Mælkevejen
Grønvangen 30
5550 Langeskov
Danmark

Bygherre:
Kerteminde Kommune
Bygherrerådgiver:
C & W Arkitekter A/S
Arkitekt:
Rum A/S
Totalentreprenør:
STB Byg A/S
Ingeniør:
Oluf Jørgensen A/S
Andre aktører:
Spæncom A/S
Areal:
2319 kvm.
Byggesum: 
30 mio. kr.
Byggeperiode:
januar 2013 - april 2014

Den nye daginstitution Mælke­vejen i Langeskov er udformet som ét sammenhængende bygningsanlæg, men er på samme tid underdelt i en ‘landsby’ af overskuelige huse, mindre haverum, en central gade og et landsbytorv med køkken og fælles forsamlingslokale og plads til landsbyens borgere og voksne gæster fra nær og fjern.

Byggeriet fremstår udvendigt som en helstøbt, hvid figur, hvor facaderne har et enkelt grafisk udtryk skabt af de rene flader, varierende vinduesformater og partier beklædt med træ. Den grafiske enkelhed understreger byggeriets dynamiske form, som tegnes mod himlen af tagkantens forløb.

Lille institution i den store

Grundlæggende har arkitekterne fra RUM designet byggeriet med ønsket om at understøtte ‘den lille institution i den store’ bedst muligt. Det fortæller arkitekt Claus Jensen og fortsætter:

- Selv om byggeriet – som daginstitution – er stort, vil man i Mælkevejen altid være i overskuelige rammer og direkte kontakt til et eller flere nære uderum. Samtidig har vi også lagt vægt på at skabe gode fysiske sammenhænge og visuelle forbindelser, som er et vigtigt parameter i en moderne pædagogisk virksomhed; fagligt personalet imellem, for forældre og især for børnene. Der er klare fordele ved at arbejde i små enheder, og der er store styrker ved at samle alt under ét tag.

Mælkevejen er en af landets største institutioner med 250 børn fordelt på vuggestue og tre børnehaveenheder. Der er beskæftiget over 50 medarbejdere, heraf nogle i det store produktionskøkken, hvor de sikrer børn og personale sund og dejlig mad.

Stor fleksibilitet

Huset er opført af STB Byg A/S i totalentreprise og består af seks enheder, som er koblet på en samlende mellembygning. Enhederne er alle opbygget over det samme tværsnit og den samme type tag- og facadekonstruktion. Mellembygningens tagkonstruktion er spændt ud mellem enhederne, og facaderne udgøres af lette, transparente partier.

Indenfor giver lette vægge et stabilt indeklima med gode lydegenskaber og stor fleksibilitet i indretningen. Lofterne er træbetonplader, der sikrer et behageligt indeklima og god lyddæmpning i kombination med vægmonterende akustikplader, der giver en dekorativ effekt.

Projektleder Jesper Hougaard Mikkelsen oplyser, at byggeriet er opført ved siden af en eksisterende institution, som efterfølgende er revet ned:

- I øjeblikket er vi ved at lægge sidste hånd på etablering af en legeplads dér, hvor den gamle børnehave lå. Vi har så vidt muligt bevaret træer og anden beplantning på grunden, så børnene kan gå på opdagelse og bygge huler. Så skal de ikke vente på, at alle de nye træer og buske vokser op.

De fire grundsten

Mælkevejen har fire grundsten i sin pædagogiske mission, og de er kreativitet og innovation, science, sundhed og bæredygtighed. Det har været vigtigt for både bygherre, personale og arkitekt at forene disse elementer i byggeriet.

Mælkevejen er et bæredygtigt byggeri, som er skabt med miljø og energioptimering som betydelige designparametre. Byggeriet er baseret på materialevalg med gode miljømæssige egenskaber og høj genanvendelsesgrad, lokal afledning af regnvand samt opfyldelse af krav til lavenergiklasse 2015 alene i kraft af energibesparende installationer, en højisoleret klimaskærm, suppleret med et begrænset antal solceller. Det fortæller arkitekt Claus Jensen.

Fællesrum

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2014 nr. 2

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Fra Persil til privatliv

Domicil

Dupont

Hos industriens koryfæer

Bolig

HavneBo

Arkitektoniske altaner ved havnen

Bolig

Korskærparken

Boligområde i forvandling

Børneinstitution

Mælkevejen

Børnenes eget univers

Uddannelsescenter

Nordatlantisk Hus

Nordisk natur forenet på havnen i Odense

Bolig

Nordens Park

Attraktive boliger i populært boligområde

Domicil

Novo Nordisk

Insulin inside

Kontorhus

Plaza 1

Rationelt byggeri med følelse

Børneinstitution

Saxtorphsvej

Arkitektur i børnehøjde

Skole

Sølystskolen

Nyt kulørt ansigt til Sølystskolen