Maabjerg BioEnergy
Nupark 51
7500
Holstebro
Danmark
Der lever betydeligt flere grise end mennesker i Danmark, og de efterlader sig mere organisk materiale, end det er muligt og lovligt at anvende som gødning i det højeffektive danske landbrug. På den baggrund forskes og udvikles der intenst i at udnytte husdyr-ekskrementer og organisk husholdnings- og industriaffald som energikilde og herved mindske CO2-udledningen til miljøet.
Verdens hidtil største anlæg til udvinding af gas fra gylle står nu klar til at gå i drift. Maabjerg BioEnergy i Nupark i den nordlige udkant af Holstebro ejes af energiselskaberne Vestforsyning Varme A/S og Struer Fjernvarme A/S med førstnævnte som hovedaktionær. Det skal forsyne to eksterne kraftvarmeværker og det nye anlæg med brændsel i luft- og fast form, og desuden levere gødning som restprodukt til landmænd.
Med sit virvar af tanke og proceshaller kan et barmarksprojekt i denne størrelseskategori ikke undgå at vække opsigt og skabe debat. Men det kunne have været betydeligt mere monstrøst og mindre æstetisk smukt, end det rent faktisk er blevet, hvis ikke naboerne i erhvervscentret Nupark, A2 arkitekterne, var blevet koblet på som formgivere. Indehaver Freddy Quist og sagsarkitekt Alice Storgaard fortæller, hvad der skete, da det oprindelige tekniske projekt baseret på flowdiagrammer blev prissat og fundet for dyrt.
– Vi satte os sammen med teknikerne og spurgte ind til, hvor og hvordan vi kunne reducere rørlængder, rumvolumen samt bygnings- og belægningsoverflader. Det handlede om at samle og komprimere tingene, så man fik mulighed for at skabe en kompakthed i harmoni med landskabet. Bygningens form er affødt af, hvordan vi har jongleret med funktionerne, fortæller Freddy Quist.
Og formen på hovedbygningen er en kile, der starter i det små i administrationsdelen og vokser sig større efterhånden som man bevæger sig ind blandt de indkapslede processer. Man skulle nødigt skræmme folk væk på forhånd på grund af størrelsen, lyder ræsonnementet fra arkitekten:
– Nye tiltag i industri og forsyningsvirksomhed tiltrækker et stort antal besøgende fra ind- og udland, og dette anlæg vil i særlig grad vække interesse. Vi lader det tage imod folk i en menneskelig skala, i øjenhøjde. Inden for dørene får gæsten gradvist en fornemmelse af de dimensioner, der venter, idet man gennem glas kan følge tagfladens stigning. Den fortsætter opad langs bygningens 150 m gennembrudt midtvejs af en højere ellipseformet, indskudt bygning, forklarer Alice Storgaard.