Gentofte Hospital
Niels Andersens Vej 65
2900
Hellerup
Danmark
På baggrund af en konkurrence om en ny generalplan, der i 2005 blev vundet af Arkitektfirmaet C.F. Møller, er Gentofte Hospital ved at blive omdannet til et helt moderne hospital, der kan leve op til nutidens tekniske krav og med en optimeret og hensigtsmæssig logistik og forbindelse mellem de forskellige afdelinger.
Hospitalet hed tidligere Amtssygehuset i Gentofte, men skiftede navn i forbindelse med strukturreformen, hvor hospitalet overgik til Region Hovedstaden. Hospitalet har udover medicinske afdelinger skadestue, ambulatorier og adskillige kirurgiske afdelinger.
Det oprindelige anlæg fra 1927 er nyklassisistisk i stilen og strengt symmetrisk i planen. Hospitalet var fuldt udbygget i 1936, men er siden udbygget flere gange, senest i 2000.
Projektet omfatter i første omgang et nybyggeri midt på hospitalets grund til behandling, og vil senere også omfatte renovering og ombygning af de omkringliggende gamle bygninger, der skal bruges som sengeafsnit.
Omdrejningspunktet i udvidelsen af hospitalet er at indsætte en helt ny kerne i gårdrummet i hospitalets oprindelige, ottetalsformede byggeri. Nybyggeriet består af fire sammenhængende bygninger, der ligger parvist som atriumhuse. De to atriumhuse er forbundet af en central bygning, der gennembryder den patientbygning, der udgør midterstregen i 8-tallet. Gennembrydningen skaber en rumlig sammenhæng i det nye samlede anlæg.
Glasgange forbinder desuden flere steder de nye bygninger med de eksisterende bygninger, således at der er kortest mulig vej mellem behandlingsafsnit og sengeafsnit. De nye forbindelsesveje forbedrer både hospitalets infrastruktur og bevarer hospitalets karakteristiske 8-talsstruktur.
De nye bygninger rummer på 1. og 2. sal de 24 nye operationsstuer, der også er de mest apparattunge rum. Loftetagen øverst rummer kun teknik. Alle ambulatorier, hvor patienter dagligt kommer udefra, er lagt i stueplan i tilknytning til ventearealer og information.
Grundideen for det ombyggede hospital hviler på en helt ny struktur, som forbedrer hospitalets opbygning og logistik, hvilket vil give store lettelser i det daglige for både patienter og personale og fører til hurtigere diagnostik og mere rationelle patientforløb. Strukturen kan sammenlignes med et spindelvæv. Inderst ligger de egentlige behandlingsfunktioner, som samtidig er meget apparatkrævende, nemlig operationsstuer og intensivstuer og deres supportfunktioner. De er omkranset af en indre periferi med mere udadvendte funktioner, senge- og ambulatoriebygninger. De to lag er tæt forbundet af hurtige forbindelseslinjer. I den ydre periferi ligger så de sekundære funktioner i form af administration, uddannelses- og videncentre, forsyningscentral og andet, som ikke har så intensiv kontakt til den daglige patientbehandling.
Spindelvævsideen om rationelle patientforløb og effektive arbejdsgange afspejles også i den enkelte afdeling, hvor ambulatorier, sengeafsnit og øvrige faciliteter som uddannelse, læge- og sekretærfunktioner m.m. placeres tæt ved hinanden, enten i det vandrette spind eller i en tredje dimension i spindet.
Konstruktionsmæssigt er der grundlæggende tale om et traditionelt betonbyggeri med økonomiske og gennemprøvede konstruktioner. Spæncom A/S har leveret huldæk, søjler og bjælker samt facadeelementer og indvendige vægelementer til byggeriet.