BGI Akademiet

:
januar 2009

De nye boliger er fordelt i mindre huse omkring et grøn gårdrum. Det giver fint ophold med læ og er også skærmet fra landevejens trafikstøj.

I forgrunden ses den nye bygning med undervisningslokaler, mødelokale og forstanderbolig. Bagerst i billedet ses de nye elevboliger. Imellem ligger BGI hallen.

Undervisningen er fordelt i de to nederste etager, mens de øverste etager er mere private med gode forhold til forstanderparret og lærerholdet.

Elevboligerne er indrettet med syv dobbeltværelser i hver. Centralt i længen mellem pige- og drengeafdelingen er der indrettet et hyggeligt opholdsrum med et minitekøkken.

I de nye undervisningslokaler er der lagt vægt på lyse rum med god plads. Indenfor er der valgt få forskellige materialer, alle med stor slidstyrke. Linoleum går igen på gulvene, mens Troldtekt fra L. Hammerich A/S er gennemgående loftmateriale.

previous next

Efterskole med kubistisk knopskydning

BGI akademiet Bjerre er endnu engang vokset betragteligt med to nye bygninger til undervisning og elevboliger til 126 elever

Byggefakta

BGI Akademiet
Gramvej 3
8783 Hornsyld
Danmark

Bygherre:
Bjerre Gymnastik- og idrætsefterskole
Arkitekt:
Thomas Sejersen
Totalentreprenør:
A/S Dansk Halentreprise
Ingeniør:
Rønslev
Areal:
4000 kvm.
Byggesum: 
36 mio. kr.

Sydøst for Horsens ligger BGI akademiet, som har været efterskole siden 1955. Skolen startede i nogle gamle, røde teglbygninger, men nu ligner det efterhånden en mindre landsby, hvor bilerne holder parkeret udenfor. Troels Ross Petersen er forstander og viser hjemmevant rundt på skolens område. Centralt ligger spisesalen, hvor eleverne samles flere gange om dagen. De øvrige bygninger til skoleundervisning, sportshaller og elevboliger ligger blandet sammen. Skolen råder naturligvis også over en del udendørs sportsfaciliteter udover fodboldbaner. De to nyeste bygninger ligger yderligt placeret i forhold til ’centret’. Til gengæld giver placeringen en flot udsigt over markerne. Forstanderparret og deres familie er netop flyttet fra et parcelhus nær spisesalen til de øverste etager i undervisningsbygningen. Det har givet mere privathed og en skøn tagterrasse med udsigt. Skolen har en overvældende søgning, og de næste udvidelser har forstander Troels Ross Petersen allerede i tankerne.

Kubistiske former

Undervisningsbygningen er meget kubistisk i sit udtryk, men bygningens stramhed er opløst med flere tagterrasser og en variation i vinduespartierne. Bygningen ligger højt, og med sin kompakte form efterlader den god plads til de omkringliggende grønne arealer. Undervisningslokalerne, som har været længe savnet, er 10 lyse, velfungerende rum, og i det rumlige gangareal er der desuden indrettet grupperum med glasvægge. Længere oppe i bygningen er der indrettet kontorer til forstanderparret og et godt møderum til personalegruppen, med udgang til en mindre tagterrasse. Forstander­boligen ligger for sig selv orienteret væk fra skolen, hvilket betyder, at familien på en gang er tæt på skolen og lidt på afstand. Boligen og kontorerne er bygget i lette trækassetter oven på betonelementerne. Facaden er i grå stålkassetter med nogle variationer, der tilsammen giver et fint spil i facaden.

Mindre boenheder fungerer

Et tilsvarende udtryk finder man ved de nye elevboliger, der er bygget i fire længer omkring et grønt gårdrum. Skolen foretrækker mindre boenheder og her er samlet seks drenge og otte piger, der deler værelse to og to. Drengene bor i længens ene ende i tre værelser, og pigerne bor i modsatte ende. Inde imellem er der indrettet en opholdsstue, hvor eleverne kan slappe af sammen eller holde møder. Adgangen til boenhederne er i gavlene, og til førstesalen sker adgangen via ståltrappe, som  også er placeret i gavlen.

De to nye bygninger har et slægtskab med flere af de andre bygninger på stedet, når det gælder form og materialer. Og det er heller ikke tilfældigt, for efterskolen har efterhånden et solidt samarbejde med en række lokale håndværkere og entreprenører. Ingeniørfirmaet Rønslev Andersen ApS fra Horsens har haft det store overblik i den til tider komplicerede byggesag. De har været ingeniører for totalentreprenøren på elevboligerne og undervisningslokalerne, men ved boligetagen har de også været bygherrerådgivere/ingeniører direkte for bygherren. Kasper Rønslev Andersen fra ingeniørfirmaet fortæller, at det har været spændende at stå for koordineringen og også med ingeniørmæssige udfordringer, for eksempel da et drivhus på tagterrassen skulle forankres. Samarbejdet med bygherren har været forbilledligt, hvor kvalitet og viljen til samarbejde har været gennemgående.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2009 nr. 5

Bolig

A-huset

Utopiske boliger til iPod-generationen

Domicil

ALK-Abelló A/S, Skovhuset

Til frokost i skoven

Bilhus

Audi Fredericia

Audi accelerer med nyt koncept

Butikscenter

Bazar Vest

Bazar Vest i større skala

Skole

BGI Akademiet

Efterskole med kubistisk knopskydning

Bilhus

BMW

BMW i Lyngby i Barcelona-linjer

Bolig

Bølgen

Vejles bølgende vartegn

Bolig

Den Franske Have

Stram hvid funkis på Østerbro

Transportcenter

DSV Road

Maskulint ydre og komfortabelt indre

Butik

Føtex Food Odder

Appetitlig indgang til Føtex

Hospital

Gentofte Hospital

Hospitalsarkitektur efter spindelvævsfilosofi

Offentlige kontorer

Jobcenter Haderslev

Jobcenter uden skrankepaver

Skole

Munkegårdsskolen

Munkegårdsskolen går under jorden

Kontorhus

Novi 6

Tæt lukning af IT-park

Transportcenter

Scania Biler

Haller til de største lastbiler

Domicil

Vejlands Allé

Kølig elegance i skifer

Kontorhus

Vitus Bering Innovation Park

Grønt væksthus med skru