Regionshospitalet Holstebro
Lægårdvej 12
7500
Holstebro
Danmark
Bag denne opgave er der politik, så det basker. Alt imens områderne Holstebro og Herning har kæmpet en veritabel krig omkring placeringen af et kommende storsygehus for den vestlige del af Region Midtjylland, er der foregået omfattende moderniseringer af de to byers sygehuse, der nu begge synes dømt til nedlæggelse om en halv snes år som følge af Gødstrup-projektet.
Sygehusbyggerier og -renoveringer har lange tidshorisonter. Tilbage i 2005 havde man i det daværende Ringkøbing Amt besluttet sig for en bygningsmæssig opdatering af to af Holstebrosygehusets specialer: hæmodialyse og urologi, eller nyre- og urinvejssygdomme.
Det skulle ske ved en ombygning på sygehusets eksisterende matrikel, der fremstår som et kludetæppe af op til ti etager høje bygninger fra forskellige tidsperioder, placeret centralt i byen ved Storåen. Der måtte ikke ske udvidelser af det bebyggede areal, hed det udtrykkeligt i det politiske oplæg.
Det sidste pålæg fik de ansvarlige rådgivere dog tilladelse til at fravige en smule. Alectia A/S vandt opgaven og har gennem sin Århusafdeling projekteret og varetaget projekt- og byggeledelse med det lokale Skaarup & Jespersen, undervejs fusioneret med Sweco Architects A/S, som underrådgiver.
- Ud mod facaden og indgangspartiet fik vi lov at tilføje en nybygning, der overdækker ankomsten med tre overliggende etager langs en buet glasfacade, der har givet anledning til tilnavnet ’Flygelet’. Den skaber plads til gang- og opholdsarealer på tre af de fire etager, der har været berørt af ombygningerne, fortæller projektchef Klaus Bræmer-Jensen, Alectia A/S.
Indgangen er placeret mod nord på 3. etage, idet der er et par etagers terrænspring ned til regionshospitalets hovedindgang på sydsiden af komplekset. Kort beskrevet har projektet berørt hovedfløjen med indgangen og en centralt placeret sidefløj i fire etager. En anden sidefløj har fået ombygget sin 5. og 6. etage og har desuden fået monteret et nyt teknikhus på taget med adgang via en smal trappe fra øverste hospitalsgang.
Man må sno sig for at begå sig på et fuldt operationelt sygehus, samtidig med at man udfører en totalrenovering, der bid for bid skræller al indmad af etagerne. Det har projektledelse og fagentreprenører måtte lære sig undervejs.
- Da vi vandt opgaven, blev vi præsenteret for en plan for, hvordan ombygningen skulle gennemføres. Den var brugerne – hospitalets personalegrupper – mildt sagt ikke tilfredse med. Derfor satte vi os sammen ned og lavede en ny model, som alle – inklusive projektets styregruppe – kunne gå ind for, siger Klaus Bræmer-Jensen.
Som byggeleder har ingeniør Thøger Haugstrup haft den vanskelige opgave at udarbejde en tidsplan, som alle nødvendigvis har måttet arbejde efter og respektere.
- Princippet hed én bygning, én etage ad gangen, men de gennembrud, du er nødt til at foretage for at få plads til nye installationer, berører jo også de under- og overliggende etager. Vi har måttet planlægge helt ned i timedrift, for bl.a. at ramme de tidspunkter, hvor det gik an at larme under hensynstagen til patienterne. Der har været korrektioner undervejs, når bygherren mente, at vi gik for hårdt til den, men alt i alt har samarbejdet fungeret upåklageligt, da vi først havde lært hinanden at kende, siger Thøger Haugstrup.