Fairway House
Arne Jacobsens Allé 7
2300
København S
Danmark
Det hedder selvfølgelig Fairway House, huset på hjørnet af Ørestadens Arne Jacobsens Allé og Center Boulevard.
Selvfølgelig, fordi de godt 16.000 kvm er nærmeste nabo til Royal Golf Center, så de heldigste lejere med udsigt mod vest kan følge de lokale Tiger Woods-spirers færd over banen. Og så fordi Fairway House, Nordkranens kontorhotel for investoren CarVal, er sidste etape af i alt fire i komplekset Copenhagen Golf Park. De foregående var hovedsageligt boliger, men temperaturen på det marked sank til dybfrost i løbet af 2009.
- De tre øverste etager af Fairway House skulle således have indeholdt 71 ejerboliger, men efter bygherrens ønske ændrede vi dem til erhvervsformål, oplyser Domus arkitekter, arkitekt MAA Martin Freeman.
Det kunne i sidste øjeblik lade sig gøre uden at ændre radikalt ved ejendommens konstruktive mønstre og principper: Bærende Spæncom søjler med tværgående, bærende huldæk af to patenterede typer fra Spæncom, Spanmax og Xtrumax. Spanmax er forspændte huldæk med stort frit spænd, der giver stor frihed for ruminddelingen. Netop det er en styrke i en sag, hvor lejerne ikke er kendte på forhånd, men først siden beslutter sig for, hvordan de ønsker at indrette sig.
Med henblik på at skabe den optimale fleksibilitet er Fairway House således plandisponeret som et L i otte etager. Mod syd og Arne Jacobsens Allé er de to underste etager, der tilsammen huser reception, kantine og mødesal, trukket tilbage fra facadelinjen,
så etagens dobbelte højde fremstår med en elegant sokkeleffekt for bygningskroppens overliggende seks etager. Endvidere har arkitekturens greb behandlet sydfacaden med ekstra omhu. Alle facader er udført med et hurtigtarbejdende lukningssystem, så husets korpus hurtigt rejste sig på grunden. Derefter er facaderne beklædt med traditionelt anodiserede kassettemoduler fra dan-alu, fremstillet i et højisoleret kassetteprogram fra tyske Edouard Hartmann AG.
Dan-alu har også deltaget i detailprojekteringen fra egen tegnestue som et led i produktionen i Skive. Hueck Hartmann-systemet, der også omfatter alle husets vinduer og døre, udmærker sig ved at kunne udvikle en rig variation på basis af få, enkle moduler. Et eksempel på det er, at arkitekturen mod syd tilføjer facadefelter i en sortbrun farvetone, der tegner et skarptskåret facadeprofil med en fornem ornamenteret præcisering af alléens fysiognomi.
Den elegante facade skal ses i samspil med den kanal, der løber blot 3,5 m fra den tilbagetrukne underetage. Netop langt nok til, at caféen kan servere sin café latte til frokosten i det fri på en lun sommerdag – just ved kanalens klukkende kant.
På den modsatte facade – mod nord – er variationen skabt med karnapper med transparent fuldglasfacade i flere versioner, tilsyneladende tilfældigt anbragt, så karnapperne etablerer en spænding og dynamik som åbne skuffer i et skuffedarium. Enkelte karnapper er i dobbelt etagehøjde, andre i en enkelt. Fælles for dem er, at de er tænkt som ’mødebokse’, men også kan bruges som intime lommer til de store rum, definerede vigepladser, hvor man kan pausere i den travle hverdag med en kop kaffe og lidt udsigt.