Glarbjerghus
Infanterivej 33
8900
Randers
Danmark
Risikoen for at overskygge omgivelserne er overhængende, når der skal findes plads til et større institutionsbyggeri midt inde i et veletableret villa- og rækkehuskvarter. Således også i Randers omkring opførelsen af det nye Glarbjerghus, men her blev problemet løst og harmonien opretholdt takket være nænsom arkitektur og klassisk murerhåndværk.
Glarbjerghus er 34 ældreboliger og 15 enheder med socialpsykiatriske botilbud under Randers Kommune, Sundhed & Ældre. Egentlig stammer navnet fra nabobygningen, et børnehjem, som oprindeligt blev drevet af det nu nedlagte Århus Amt. Børnenes røde bygning er under afvikling, og i dens for- og baghave – et stort grønt areal erhvervet af kommunen – har der nu rejst sig en ny institution udformet som fire dobbelte gavlhuse med sadeltag bundet sammen af diskrete, kubiske fællesbygninger. Lidt længere inde i det kommende parkanlæg ligger psykiatridelen som fire punkthuse og et par servicebygninger, heriblandt et fælleshus.
Projektet er opført i totalentreprise af Bodilsen Totalbyg A/S. Virksomheden fra Glyngøre i Salling søgte om og blev prækvalificeret til at deltage i en konkurrence, hvor kommunen gik efter at få så meget som muligt for en på forhånd fastsat sum på et halvt hundrede millioner kroner, ekskl. moms. Bodilsen har i flere tilfælde og ved tilsvarende institutionsbyggerier samarbejdet med ingeniørfirmaet Stokvad Kerstens A/S i Randers og KPF Arkitekter A/S i Viborg. Nu fandt de tre sammen om et nyt Glarbjerghus – og blev en klar vinder blandt fem prækvalificerede teams.
- Bedømmelsesudvalgt gav os 26 points ud af 30 mulige, og vores nærmeste konkurrent scorede kun 21. Vi fik topkarakter 10 for arkitektur, funktioner og miljø og 9 i materialer og funktioner, fortæller projektleder Ole Olsen, Bodilsen Totalbyg A/S.
Hollænderpræget med de spidse gavle og brudte facader samt den diskrete opdeling af psykiatriboligerne i enkeltstående punkthuse, var de elementer, der først og fremmest bjergtog bygherren. KPF Arkitekter beskriver selv sin idé således:
- Den arkitektoniske hovedidé tager afsæt i et ønske om at nedbryde de store samlede bygningsanlæg med institutionelt præg til mindre bygningskroppe, som fremhæver den enkelte bolig. Bebyggelsen fremstår som opbrudte gavlhuse med rækkehuskarakter og med facader i tegl i et enkelt og nutidigt formsprog, der er tilpasset områdets karakter. Gavlhusene er med til at nedbryde skalaen og fremhæve den individuelle bolig, der får identitet, så hjemlighedsfølelsen styrkes. Forskydninger imellem de enkelte bygningskroppe danner små nicher og opholdszoner ude og inde.
Stokvad Kerstens A/S har projekteret byggeriet som traditionel søjle-/bjælkekonstruktion med bærende betonelementer. Installationsmæssigt er huset brandsikret med sprinkling. Der er komfortventilation og traditionel el-installation uden styring.
Ikke blot prisen lå fast. Byggeperioden blev fastsat til præcis et år med start 15. marts 2009.