Kruså Mejeri
Aabenraavej 2a
6340
Kruså
Danmark
Danmarks sydligst beliggende mejeri er de seneste år blevet kraftigt udvidet og moderniseret. Samtidig fik det for et halvt år siden sit gamle navn tilbage: Kruså Mejeri i stedet for det noget misvisende Bov Mejeri, som skyldtes en fusion mellem fire landmejerier 50 år tilbage i tiden.
I dag er Arla Kruså Mejeri led i en af verdens største mejerikoncerner og et af de største produktionssteder for hvide salatoste. Det, der takket været græsk indgriben ikke længere må kaldes feta. Det er dog i mindre grad Grækenland og Middelhavsområdet, men især vore nabolande Tyskland og Sverige, som importerer de færdige mejeriprodukter, som ruller ud fra Kruså.
Mejeriet ligger i den nordøstlige kvadrant af krydset Sønderborgvej-Aabenraavej – ca. en kilometer nord for den gamle dansk-tyske landevejsgrænse. Placeringen har sat grænser for udvidelsesmulighederne på to sider, hvorimod der er rigelig plads mod nord og øst.
Foreløbig afsluttes det aktuelle projekt med nedrivning af den udtjente gamle hovedbygning i hjørnet ud mod lyskrydset. Det var en klassisk mejeribygning med rund skorsten og høj skummesalsgavl, hvorpå man kunne læse, at mejeriet blev grundlagt i 1929.
- Vi havde vores overvejelser med hensyn til at bevare dette stykke historie, men bygningens stand var for ringe. Nu opfører vi en udvidelse af osteriet på stedet, og dermed får byggeriet en helhed med en flot, sammenhængende facade. Vi er faktisk kede af, at krav til støjdæmpning har gjort, at vi skal opføre en vold ud mod Aabenraavej, for det vil tage udsigten fra vejen, siger projektleder Jesper Dalum, Arla Kruså Mejeri. Han kom til mejeriet for 12 år siden og har været med i produktionsomlægningen fra gule til hvide oste og har sammen med mejerichef Mette Toft spillet rollen som aktiv og engageret bygherre fra tegnebord til finish.
Den 2.000 kvm store udvidelse af osteriet vil først stå klar i slutningen af året. Men hovedudvidelsen, der i denne omgang har omfattet 9.500 kvm, er taget i brug. Den omfatter nybyggeri af skummesal, hal til vallebehandling, mælkeindvejning, tankrum og lagerhaller med forskellige krav til temperaturer. Desuden er velfærdsrum ud mod Sønderborgvej med mødelokaler, køkken, kantine og omklædning blevet renoveret.
Arlas totalrådgiver på dette og en række andre produktionsanlæg er Alectia A/S, Viby J. Preben Hørdum har arbejdet på den arkitektoniske del af detailprojekteringen.
- Arbejdet har været budt ud i en nogle storentrepriser og del fagentrepriser, som har tilgodeset en række lokale håndværkere. Det, at vi har måttet bygge til noget eksisterende, stillede selvfølgelig ekstra krav til procesforløbet, når eksisterende bærende mure eksempelvis stod i vejen. Men forskellige omstændigheder gjorde det mere oplagt at bygge videre på kludetæppet frem for at starte på bar mark, og med fuldendelsen i form af osteriet vil helheden fremstå som en særdeles flot fabrik med et fornuftigt produktionsflow. Mælken kommer ind i vest, og den færdige ost forlader mejeriet i øst, fortæller Preben Hørdum.
Facaderne ud mod den nye hovedindgang langs Aabenraavej består af sandfarvede sandwichelementer med store solafskærmede glasåbninger i mørke profiler. Andre dele af bygningerne har sorte sinusstålplader som beklædning.