Arena Fyn
Ørbækvej 350
5220
Odense SØ
Danmark
Om søndagen kan den være vært for en topkamp i håndboldligaen. De næste dage lægge gulv til en fagmesse for tunge maskiner. Og den efterfølgende weekend byde på et amerikansk skøjteshow på isbane. Eller på længere sigt et boksestævne med siddepladser op mod ringside og en tætpakket rockkoncert med 5.000 tilhørere i svedende ekstase.
Fleksibilitet i fokus
Fleksibilitet er i højsædet, når det gælder den nyopførte Arena Fyn. Den er tænkt ind i projektet fra starten, og nu, hvor byggeriet er afleveret og taget i brug, kan det konstateres, at dimensionerne og de ekstremt føjelige anvendelsesmuligheder tilsammen har givet Fyn et samlingspunkt omkring megastore publikumsbegivenheder.
Og det var just, hvad man ville opnå, da Odense Congress Center i samarbejde med Odense Kommune og det daværende Fyns Amt for nogle år siden begyndte at arbejde med planer for en multihal. OCC, der oprindeligt hed Fyns Forum, gik i 2006 sammen med Odense Boldklub A/S i fusionen Odense Sport & Event A/S.
Kreativt teamwork
Fysisk er lokaliteterne langs Ørbækvej et messecenter bestående af et kompleks af haller, sale og restaurant kombineret med et hotel. Hallerne har blot ikke den frihøjde og den tilskuerkapacitet, der skal til for at tiltrække de store kultur- og sportsevents, som regionen længe har tørstet efter.
Opgaven lød derfor på at tilføje en multihal med minimum 4.000 siddepladser til centerbyggeriet i det sydøstlige Odense. Fem indbudte teams deltog i projektkonkurrencen. MT Højgaard stod i spidsen for det hold, der endte med at vinde, men først efter en bemærkelsesværdig udskiftning på arkitektposten.
En århusiansk tegnestue, som indgik i teamet sammen med COWI A/S, sprang fra i slutningen af 2005. MT Højgaard henvendte sig derefter til Odense-arkitekten Jesper Thyge Brøgger og C & W arkitekter a/s med hovedafdeling i Svendborg og spurgte, om de sammen kunne tænke sig og havde mod på at skitsere et projekt på de tre uger, der var at løbe på, indtil forslaget skulle afleveres til dommerne.
Kreativ proces
- Jeg er vant til at arbejde sammen med C & W arkitekter, og som enmandsfirma er det min foretrukne arbejdsform at indgå alliancer omkring opgaver. Vi satte os sammen med kompetente folk fra MT Højgaard, som var eksperter i at opføre storhaller, og det blev en dynamisk og kreativ proces, hvor vi nåede i mål til tiden og efterfølgende vandt konkurrencen, fortæller Jesper Thyge Brøgger.
Også C&W arkitekter ser tilbage på forløbet med begejstring.
- Det er en solstrålehistorie at have været med til at projektere et så stort byggeri i et gnidningsfrit samarbejde, hvor også bygherre har deltaget på lige fod med totalentreprenør og rådgivere. Resultatet indvarsler en helt ny æra for Fyns erhvervs-, sports- og kulturliv. Det er jeg ikke i tvivl om efter at have overværet de første arrangementer i en fyldt Arena Fyn, siger Per Weber, partner i C & W arkitekter. Sammen med Jesper Thyge Brøgger udgjorde han og arkitekt Karl Ramvad det kreative team, hvorefter andre medarbejdere hos C & W arkitekter omsatte skitserne til detaljeret projektering og tog sig af kontakten til bygherre.
Afdæmpet arkitektur
Hovedprincippet i Arena Fyn er en æske, hvor næsten al indmad kan flyttes rundt og formgives efter arrangementets art.