Åkandehusene
Gyngemose Parkvej
2860
Søborg
Danmark
Det store højhus står der stadig, men ellers er alt forandret. Bamse og Kylling leger ikke mere i baghaven, og tv-studierne er revet ned. Adressen med det berømte postnummer 2860 Søborg danner i stedet rammen om en moderne, eksklusiv lejlighedsbebyggelse ved navn Åkandehusene.
Åkandehusene har kant og elegance. Facaden består af sorte mursten, hvor rester af fugen har fået lov til at blive siddende i stedet for at blive syret af. Det skaber et lidt råt præg på bebyggelsen og spiller godt op til den vilde natur i Gyngemosen.
Gyngemosen er, som navnet antyder, en gammel mose, og området er kendetegnet ved en stor naturrigdom. Her er mange forskellige planter, og en koloni af frøer stortrives i området. Ja, faktisk er der så mange frøer i området, at man under opførelsen af Åkandehusene måtte skabe særlige frøværn, så frøerne ikke kom ind på byggepladsen og forstyrrede byggeprocessen:
- Frøer er jo fredede, og både for deres og vores egen skyld måtte vi gøre en ekstra indsats for at sikre, at de kom godt gennem byggeprocessen. Det er lykkedes meget godt. Der er mange frøer herude, men undervejs i byggeprocessen har vi ikke set så mange af dem. Men det hænder da, at vi ser en enkelt eller to, siger Kim Murillo fra Hoffman A/S. der var totalentreprenør på projektet.
Åkandehusene består af fire lejlighedsblokke. Mellem de fire lejlighedsblokke er to søer, som gennemskæres af en sti, der forbinder bygningerne. Søerne fungerer som levested for frøerne og skaber med deres høje vandplanter en flot ramme til bebyggelsen. Der er i det hele taget gjort meget ud af at bevare den oprindelige natur på grunden: En lille birketræsskov tæt på lejlighederne er bevaret, og mosen har fået lov til at stå frit mellem husene. Beboerne skal se og føle, at de bor i et gammelt moseområde, som har sin helt egen fauna.
I opførelsen af lejlighederne har det også haft betydning, at bebyggelsen er opført på en gammel mosegrund. For at sikre stabilitet og undgå, at kælderen eller stueetagen ikke lige pludselig står under vand, har Hoffmann A/S valgt at støbe en meget tyk bundplade på 750 kubikmeter. Et ret omfattende arbejde fortæller Kim Murillo:
- Vi startede med at støbe kl. 3 om natten og var først færdige den næste dag kl.17. Det var ret hårdt, men det lykkedes. Vi var ret heldige, at grunden var tør, da vi skulle støbe. I det hele taget har vi undgået at have de store problemer med vand på grunden. Det er først nu sidst på efteråret, at mosen er ved at genetablere sig selv.
Det er arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg, som står bag Åkandehusene. Arkitektfirmaet er blandt andet kendt for Tietgenkollegiet i Ørestad Nord og Charlottehaven på Østerbro. Inspirationen til udformningen af Åkandehusene er de klassiske modernistiske murede københavnerhuse.