DGI-Huset
Jens Møllers Vej 3
9440
Aabybro
Danmark
Det hedder DGI-Huset, men det er mere end det. Det er et hus for sport, kultur og sociale relationer.
Det var denne ambition, der lå bag renoveringen af bygningen, og det er lykkedes til fulde. Huset er blevet åbnet op med fokus på transparens, hvor der er gennemkig til såvel svømmehal som sportshal fra passagen ind fra hovedindgangen, som også er en af de centrale ideer med fornyelsen, nemlig skabelsen af en central gang fra indgangen og videre ind gennem resten af bygningen, kaldet DGI-gaden, åbenbaret i et dobbelthøjt rum, der er blevet bindeled mellem skole, multihal og resten af huset.
I dag er der placeret en skole med 1.000 elever få hundrede meter borte som er storforbruger af DGI-huset. Meningen er, at denne skole skal erstattes af en ny, større skole, der opføres i tilknytning til DGI-huset med direkte passage, så DGI-huset og skolen bliver et, samlet kompleks. Den nye skole forventes at blive påbegyndt opført til næste år, meningen er, at den gamle skole herefter nedrives.
Motorikområde
I DGI-gaden støder vi på en genial idé – nemlig DGI-øen, et motorikområde, hvor der er placeret diverse gymnastikredskaber og installationer til leg og bevægelse. Det siger sig selv, at denne ø, der ligger forhøjet i rummet på et plateau er en myriade af liv i det daglige med børn, der udfordrer sig selv og hinanden i aktiv, fysisk leg.
Fra DGI-gaden kan man skabe sig et overblik over bygningens indre, der ikke alene er blevet renoveret, men også udbygget. Det har givet plads til etablering af et fitnessområde, samt etableringen af en velfungerende café. Desuden er der som noget nyt etableret et multirum, hvor der er mulighed for at dyrke yoga, dans eller andre aktiviteter.
Entreen til det nye hus sker gennem et stort visuelt åbent vindfang, der skulpturelt byder velkommen
- DGI-huset skaber med denne åbne gade en stærk sammenhæng til den kommende skole og den nye DGI-ø samler bygningens brugere i et multianvendeligt område med plads til både leg, aktiviteter, pauser og uformelle møder. Samtidig får man med den nye indgangsfacade en meget levende transparens, der refererer til ideen om aktive huse. Det er med til at skabe et helt nyt byområde i aftentimerne, som udtrykker aktivitet og rumlighed, siger Harry Christopher Riekehr, KPF Arkitekter A/S i Aalborg, der har slået stregerne til projektet.
ESCO-projekt
Projektet blev til i en indbudt konkurrence om totalentreprise for fem aktører, hvor HP Byg A/S vandt opgaven.
- Det var en lidt atypisk opgave for os, for ikke alene skulle vi udføre det bedste projektet til prisen, vi skulle også tage ansvar for, at energiløsningen var optimal og kunne indfri forventningerne ti år, da der var tale om et ESCO-projekt. Vi har dyrket ESCO-begrebet en del, fordi vi har budt ind på en række opgaver efter dette koncept, men ingen af dem, vi har vundet, er efterfølgende blevet realiseret, så vi er glade for, at vi med dette projektet kunne få anvendt vor viden, fortæller Jesper Christensen fra HP Byg A/S og uddyber:
- Adgangsfronten på huset blev bygget ud og bagsiden af facaden efterisoleret, ligesom der blev lavet en helt ny tagkonstruktion med en meget bedre isolering. Endelig blev der etableret et 3.500 kvm stort solcelleanlæg, for at reducere energiforbruget, fortæller Jesper Christensen.
Løbende aflevering