Første ESG-rapport er på gaden fra IBF og markerer et stort spring for IBF. Fra at være en strategisk tilbageholdende virksomhed, der holder kortene tæt til kroppen, vælger de nu at spille med åbne kort. Den nye kurs viser, at bæredygtighed er en af topprioriteterne i IBF’s strategi, og nu er alle sejl sat for at nå 70% CO2-reduktion i 2030, hedder det i en meddelelse.
”IBF indså allerede for flere år siden, at innovation og bæredygtighed var vigtige parametre i fremtidens betonbranche”, siger CEO Stefan Smidt Clausen og tilføjer:
”Derfor har vi i lang tid arbejdet med at udvikle recepter med mindre cement, og drypvist har vi bragt nye produkter på markedet, som er fremstillet med væsentligt mindre CO2- udledning end tidligere. Det er ikke noget, vi har talt ret meget om – den jyske beskedenhed fornægter sig ikke”.
Den kurs lagde IBF imidlertid om, da de i 2023 valgte at etablere en ESG-afdeling med det formål at gøre bæredygtighed til en af topprioriteterne i virksomhedens fremtidige strategi. Det arbejde har nu ført til udgivelse af koncernens første ESG-rapport.
Store udfordringer kræver store satsninger
I ESG-rapporten offentliggør IBF for første gang virksomhedens vision og mission, og hvordan bæredygtighed er koblet til disse. En af de helt store nyheder i rapporten er, at IBF arbejder på intet mindre end 17 sideløbende udviklingsprojekter, der alle sammen handler om at nedbringe CO2-udledningen fra beton.
”Et af projekterne er en millionsatsning, hvor målet er at blive i stand til at gro beton ud af mikroorganismer. Lidt som et koralrev – det foregår bare i en produktionshal, og slutproduktet er fliser”, fortæller Stefan Smidt Clausen og fortsætter:
”Andre projekter er knap så eksotiske, men potentialet er lige så stort: det handler om i samarbejde med forskningsinstitutioner og andre betonproducenter at finde fremtidens betonrecepter ved hjælp af cirkulær økonomi og genbrug af restmaterialer”.
Højt til loftet og gode udviklingsmuligheder
Rapporten indeholder ikke kun historier om bæredygtighed. Den viser også, at IBF løfter en stor social indsats, både som arbejdsplads og i lokalsamfundet. Med over 1.100 medarbejdere er IBF-koncernen en stor arbejdsplads. Langt størstedelen er produktionsmedarbejdere, og IBF gør meget ud af at fortælle, at de har plads til alle. IBF har en stor skare af medarbejdere ansat på særlige vilkår, og uddannelse er ikke en forudsætning for at blive formand på en fabrik i IBF-koncernen.
De produktionsmedarbejdere, der ønsker at efteruddanne sig, får imidlertid gode muligheder for dette. IBF tilbyder medarbejderne en toårig brancheuddannelse med fuld løn som betonmager eller maskinoperatør. Funk[1]tionærerne har også gratis adgang til en lang række kurser, der er med til at øge kompetenceniveauet. I 2023 deltog 36% af medarbejderne i IBF i efteruddannelse. Det er langt over landsgennemsnittet på 20-25%.
Med kampagnen ”Hatten af for håndværkeren”, sponsorater til DM i Skills og Verdens Vildeste Brobyggere, samt et omfattende samarbejde med landets erhvervsskoler, forsøger IBF at opmuntre de unge til at tage en erhvervsuddannelse, da der bliver brug for flere faglærte i fremtiden.
Hver år uddeler IBF også sponsorater indenfor sport og kulturliv; til gavn for både bredde og elite. Det vidner alt sammen om en virksomhed, der tager sit samfundsansvar alvorligt. ESG driver forandringer ESG-rapporten er 64 sider lang og indeholder 33 individuelle historier om virksomhedens arbejde med E, S og G. Samtidig indeholder ESG-rapporten over 100 af de datapunkter, det i fremtiden bliver obligatorisk for alle virk[1]somheder at rapportere på under CSRD; et EU-direktiv der skal ensrette ESG-rapportering på tværs af brancher og lande. Direktivet træder først i kraft for IBF i 2025, så koncernen er på forkant med den nye rapport.
”Når vi vælger at udgive en ESG-rapport allerede nu, så skyldes det, at vi ønsker at skubbe både os selv og resten af branchen i en mere bæredygtig retning”, siger Stefan Smidt Clausen og tilføjer:
”En ESG-rapport skaber ikke bare gennemsigtighed. Den skaber også klarsyn! Det bliver lige pludseligt meget tydeligt, hvor udfordringerne er, når der kommer tal på alting. Og det gør det lettere at handle på tingene. Så rapporten er med til at presse os selv i den rigtige retning. Vi vil jo gerne kunne vise fremskridt i den næste rapport”, siger Stefan Smidt Clausen, og fortæller videre, at der i 2024 allerede er søsat en lang række nye initiativer i IBF-koncernen.