Solcelleejere slukker for den grønne strøm

Konfliktende regler får nogle solcelleejere med elbil til at slukke for strømmen - det kan ikke betale sig

Kim Sejr, journalist, Webpublisher

Danskerne er er generelt positive over for den grønne omstilling: De seneste år har flere og flere også valgt at investere i et solcelleanlæg til den private bolig, og en del af dem er også hoppet med på de grønne transportmidler, der sælger som aldrig før.

En af dem, der er positiv overfor de grønne løsninger, er Lars Hougaard fra Østbirk ved Horsens.

”Dengang jeg fik solcellerne op, der var det ideologi. Men det gav også mening økonomisk, så jeg syntes jo, det var alletiders ide,” siger han.

Samme velvilje overfor den grønne omstilling har senest fået ham til også at investere i en elbil og en ladestander.

De grønne investeringer bliver belønnet med fordelagtige økonomiske skatteregler – men de forskellige regler spænder ben for hinanden, hvilket nu betyder, at Lars Hougaard har valgt at få afmonteret sine solceller.

Hvor andre elbilejere kan få refunderet en del af det beløb, de betaler i elafgift, så er der ingen refusion at hente, så længe han producerer strøm med egne solceller.

Logikken er, at Lars Hougaard som solcelleejer i første omgang slipper for at betale elafgift på den strøm, han selv producerer, og derfor i forvejen er fritaget fra at betale afgift på en del af sit strømforbrug.

I praksis hænger regnestykket dog ikke sammen. Strømforbruget i en husholdning, der også inkluderer elbilopladning, er nemlig i langt de fleste tilfælde noget større end den produktion, solcellerne kan opretholde. Derfor er han nødsaget til at købe el fra elnettet. Men i modsætning til andre elbilejere får han ikke refunderet elafgiften på købet.

”Ideen med solceller er jeg stadigvæk for. Jeg synes også, det er det eneste rigtige. Men man skal vel ikke straffes for at have solceller? Det synes jeg da, er træls. Jeg har allerede investeret 100.000 kr. i dem, jeg vil ikke til at smide flere penge efter dem hver måned,” siger Lars Hougaard.

Det modsatte af bæredygtigt

Bare i år har en håndfuld kunder henvendt hos den horsensianske elinstallatør VS Automatic med samme problem.

”Jeg synes, alle solcelleejere burde kunne få refusion af elafgifter ved opladning, ligesom alle andre. I det mindste for den del af strømmen, som ikke produceres på det private anlæg,” siger direktør i VS Automatic, Torben Steffensen. ”Ellers vil vi formentlig se flere af de her henvendelser, og det er det modsatte af bæredygtigt.”

Kilde: VS Automatic