DBI: man kan godt bygge biobaseret i højden

Forskningsprojekt har skubbet til grænserne for, hvor højt man kan bygge med en kombination af bærende trækonstruktioner og biobaserede isoleringsmaterialer.

Kim Sejr, journalist, webpublisher

Forskningsprojektet Wood:UpHigh har skubbet til grænserne for, hvor højt man kan bygge med en kombination af bærende trækonstruktioner og biobaserede isoleringsmaterialer, oplyser Dansk Brand-og Sikringsteknisk Institut(DBI).

Ved projektets afslutning ligger der nu 10 testrapporter, som byggeriets parter kvit og frit kan anvende som grundlag for at dokumentere brandmodstandsevnen, når der skal bygges med biobaserede materialer i højden.

I de præaccepterede løsninger er det i dag muligt at bruge bærende trækonstruktioner i bygninger op til 12 meter og biobaseret isolering op til 22 meter. Men hvis man kombinerer de to, går grænsen allerede ved 5,1 meter. Wood:UpHigh har demonstreret, at brandmodstandsevnen ikke er en udfordring for at bygge i højden med de testede konstruktioner, mens isoleringsmaterialernes reaktion på brandegenskaber dog stadig skal håndteres af en brandrådgiver i brandklasse 3/4 som en afvigelse fra de præaccepterede løsninger.

- Det har været vigtigt for os at vise markedet, at det godt kan lade sig gøre at bygge biobaseret i højden. Byggeriet har med de ti testrapporter nu en stor værktøjskasse, der kan bruges, siger Christen Kjer-Hansen, der er DBI’s projektleder for Wood:UpHigh.

Brandtekniske bedømmelser udvider mulighederne

Hvis en arkitekt eller entreprenør ønsker det, kan de tage udgangspunkt i de konstruktioner, der fremgår af testrapporterne, og så lade en brandrådgiver håndtere den afvigelse på isoleringsmaterialets reaktion på brand, som stadig står tilbage i brandklasse 4. Hvis de ønsker at variere en konstruktion på baggrund af en eller flere af testrapporterne, er det også en mulighed, da DBI som EN17025-akkrediteret brandlaboratorium har mulighed for at lave såkaldte brandtekniske bedømmelser af brandmodstandsevnen.

- Vi havde en bygherre, som gerne ville bygge nogenlunde det samme, som vi havde dokumenteret i en af testrapporterne. Men da de specifikke brands og varemærker af materialer er anonymiseret i rapporterne, ville bygherrens brandrådgiver ikke godtage rapporten som dokumentation. Her kunne vi så tilbyde en bedømmelse på baggrund af testrapporten, og ad den vej kom bygherren hurtigt og billigt i mål med sit ønske, siger Christen Kjer-Hansen.

Testrapporterne er anonymiseret, så resultaterne ikke favoriserer en bestemt producent. Det medfører, at DBI er nødt til at lægge en ekstra margen ind, når der laves bedømmelser ud fra Wood:UpHigh-testrapporterne. Dette bliver dog rigeligt opvejet af, at rapporterne på den måde kan komme hele branchen til gavn.

Unikke sensordata giver flere muligheder

- Rapporterne fra Wood:UpHigh er super-velegnede til at lave bedømmelser ud fra, da der er målinger fra termoelementer hele vejen igennem de forskellige konstruktioner. Det er unikke data, der giver os mulighed for at se, hvordan de enkelte dele performer, og dermed har vi et godt grundlag for at f.eks. at kunne bedømme, om en testet beklædning vil kunne beskytte et alternativt bagvedliggende materiale, uddyber Christian B. Andersen, funktionsleder i DBI’s brandtestafdeling.

Oprindeligt var det målet, at resultaterne fra Wood:UpHigh skulle indarbejdes i byggeriets præaccepterede løsninger. Denne ambition eksisterer stadig, men undervejs har projektleder Christen Kjer-Hansen også måttet erkende, at vejen til de præaccepterede løsninger er lang. En arbejdsgruppe sidder netop nu og ser på, hvilke resultater der kan indsendes til Social- og Boligstyrelsen, som sidenhen kan tage stilling til, om og i hvilken form resultaterne kan indgå i de præaccepterede løsninger.

- Det er vigtigt for os, at resultaterne kommer ud at leve, og at vi lykkes med at skubbe til de nuværende barrierer for biobaseret byggeri. Derfor har vi også et stort fokus på at formidle resultaterne og budskabet om, at bedømmelser kan være vejen frem til hele branchen, siger Christen Kjer-Hansen.

Wood:UpHigh har et budget på 5,3 mio. kr. og er støttet af Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og Forskningsministeriet via DBI’s resultatkontrakt.