Ny teknologi kan rense gamle trægulve for miljøfarlige stoffer

En nyudviklet maskine kan rense og forarbejde gamle trægulve for miljøfarlige stoffer, så gulvene kan bruges igen

En nyudviklet maskine kan rense og forarbejde gamle trægulve for miljøfarlige stoffer, så gulvene kan bruges igen. Virksomhederne GreenDozer og Colour Compagniet står bag, og startskuddet til deres samarbejde var 400 lejligheder i Gellerupparken som nedrives. Genbrug af tusindvis af gulvbrædder kræver nytænkning.

Massive trægulve lagt i 70’erne er alt for gode til at smide væk. Gulvbrædderne har mange års levetid foran sig, hvis de bliver taget nænsomt op for at blive renset for miljøfarlige stoffer som PCB, slebet og behandlet igen med fx lak eller olie.

Det faktum arbejder virksomhederne GreenDozer og Colour Compagniet ud fra. De fandt sammen i forbindelse med, at 400 lejligheder i Gellerupparken rives ned, og der er titusinder af kvadratmeter massive trægulve, som kan bruges igen - hvis altså de bliver behandlet rigtigt. Imidlertid fandtes der ikke en maskine på markedet, der kunne rense gulvene for miljøfarlige stoffer og forarbejde de gamle trægulve, så de bliver klar til at blive lagt igen i nye boliger eller erhvervsejendomme. Derfor udviklede virksomhederne sammen en helt ny maskine. Den første på markedet.

Og maskinen går en travl tid i møde i forbindelse med en kommende nedrivning og renovering af lejligheder i Bispehaven i Aarhus, Gadehavegård i Taastrup, Skovparken i Kolding og en række andre udsatte boligområder.

Godkendt af Miljøstyrelsen

GreenDozer og Colour Compagniet har gennemført en lang række tests med meget positive resultater. Maskinen er nu - som den eneste i Danmark - godkendt af Miljøstyrelsen til at fjerne PCB fra lakken på gulve. Maskinen kan også fjerne PCB fra andre gulvtyper end de massive parketgulve, der findes i de fleste lejligheder fra 1970’erne.

”I byggeriet skal der ganske enkelt genbruges langt flere gode byggematerialer fremover for at få klimregnskabet til at gå op. Byggeriet alene står for 30-40 pct. af CO2-udledningen. Derfor er der også en naturlig og god interesse for konkrete løsninger som vores. I samarbejde med aktører fra hele værdikæden har vi sikret en høj kvalitet af trægulvene, så de er attraktive at bruge igen i villaer, sommerhuse eller i større erhvervsejendomme. Gulvene er for alle, der har omtanke for klimaet og ønsker et unikt gulv med en særlig historie og patina,” fortæller Jan Rohde, der er stifter af GreenDozer, der har specialiseret sig i online salg af genbrugte byggematerialer. 

Nye regler godt for brugte byggematerialer

Siden den 1. januar 2024 har genbrugte byggematerialer talt med 0 kg CO2 i bygningers klimaregnskab (LCA beregning). Det giver et ekstra incitament til at brug brugte byggematerialer frem for bare at købe nye som det traditionelt er sket.

Blandt de mange samarbejdspartnere er Brabrand Boligforening, som ønsker, at de massive trægulve fra de lejligheder, der bliver revet ned, bliver brugt igen. Parallelt med at gulvene blev taget nænsom op, udviklede GreenDozer og Colour Compagniet den nye maskine, og selve optagningen af gulvene, transport og lager blev formaliseret.

”Samarbejdet mellem byggeriets aktører er vejen til at få genbrugte byggematerialer op i stor skala, at få højere kvalitet og lavere priser på genbrugte byggematerialer,” forklarer Jan Rohde.

Michael Lund, ejer af Colour Compagniet:

"Jeg læste i pressen om genbrug af gulvet i Gellerupparken og tog kontakt til Jan Rohde fra GreenDozer. Jeg må ærligt tilstå, at jeg ikke forventede, at den telefonsamtale ville føre til måneder med tests og dialoger med Miljøstyrelsen, kommunen, maskinleverandører, lakspecialister, ventilationseksperter m.fl. Men det har været det hele værd, når vi ser resultatet af de to første gulve, vi har lagt i en stor erhvervsejendom under opførelse på havnen i Aarhus og i en herskabslejlighed ved søerne i København."

EU-støtter projektet

Projektet med at genbruge de gamle trægulve har opnået medfinansiering af den Europæiske Union og baner vejen for at optimere arbejdet med genbrug af gulvene i Bispehaven. GreenDozer er hovedansøger, nedriveren P. Olesen optager gulvene nænsomt, Teknologisk Institut står for test og beregninger, Colour Compagniet renser gulvene og forarbejder, Solar sørger for logistikken og Gate21 koordinerer projektet. EU-projektet resulterer senere i en rapport, der offentliggøres, så hele byggebranchen kan drage fordel af erfaringerne, og metoden kan overføres til andre materialekategorier.

Fakta:

Om GreenDozer: GreenDozer er en online platform for alle professionelle leverandører og alle købere af genbrugte byggematerialer. Ambitionen er at samle alt ét sted, så vareudbuddet og mængderne bliver så store, at arkitekter, rådgivere, bygherrer, håndværkere og private gør-det-selv folk kan finde de varer, de søger, til deres byggeprojekt.

Om Colour Compagniet: Colour Compagniet tilbyder overfladebehandlinger med fokus på kvalitet og miljørigtig fremstilling. Der eksperimenteres med nye metoder og løsninger for kunderne og strategien er, at vækste inden for nye forretningsområder, herunder recycling. Kunderne er repræsenteret i mange brancher: Køkken/bad, inventarer, møbler, byggeri mm.

Hvad er PCB?

Fra 1950 til 1977 var PCB et populært tilsætningsstof i elastiske fugeprodukter til byggesektoren. Disse produkter blev brugt til bygningsfuger, betonelementer, døre, vinduer, vådrum, altaner og facadeelementer. Mange almennyttige boliger fra denne periode har PCB-forurenede gulve i lettere til moderat grad. Gulvene skal forarbejdes for at fjerne PCB og betragtes som forurenet affald, indtil PCB er fjernet, hvilket kræver godkendelse fra myndighederne ved transport. Fjernelse af PCB-lak kræver et godkendt anlæg med ventilationssystem, opbevaring og håndtering af PCB-affald. Virksomheder, der forarbejder materialer med PCB, skal have alle nødvendige godkendelser på plads før forarbejdning.