Tscherning opkøber alternativ til betonfundamenter

Tscherning har opkøbt 60 procent af Fremtidens Fundament, der er et direkte alternativ til de CO2-tunge betonfundamenter

Kim Sejr, journalist, Webpublisher 

Byggeriet gennemgår i disse år en transformation i en grønnere og mere bæredygtig retning. Og her kan et helt særligt produkt komme til at spille en væsentlig rolle. Nemlig skruefundamentet fra Fremtidens Fundament, der er et direkte alternativ til de CO2-tunge betonfundamenter, hedder det i en meddelelse fra Tscherning.

Med skruefundamenter sparer man både cementen og gruset. De kan skrues direkte ned i jorden – uanset jordens hårdhed – og da der ikke skal støbes, sparer man også både udgravning og transport af jord. Der er heller ikke ekstra materieforbrug forbundet med produktionen af skruelementet, da mængden af stål, som produktet er lavet af, svarer til den mængde stål, man ellers ville armere betonen med i et byggeri.

Dette giver en gennemsnitlig CO2-besparelse på ca. 80 pct. Og hvis byggeriet en dag skal flyttes eller nedrives, kan skrueelementet tages op og genbruges en-til-en. Det matcher Tschernings forretningsfokus, fortæller direktør Søren Tscherning

- Vi har en klar ambition om at gå forrest i den bæredygtige udvikling af byggebranchen, og jeg tror på, at vi her har at gøre med et produkt, der både er skalérbart og virkelig har potentiale til at rykke branchen i en grønnere retning. Der er en tydelig klimabesparelse at hente med et skruefundament frem for beton. Og at produktet ovenikøbet kan genbruges, taler direkte ind i Tschernings fokus på cirkulær transformation, siger Tschernings direktør, Søren Tscherning.

Nye CO2-krav skaber stort potentiale

Tscherning har opkøbt 60 procent af Fremtidens Fundament. Resten ejer stifter Rune Roepstorff Nissen, som ser frem til at brede produktet yderligere ud i byggebranchen i samarbejde med Tscherning.

- Fremtidens Fundament er skabt ud fra en mission om, at byggebranchen skal forurene langt mindre og bygge mere med genbrug. Derfor ser jeg frem til samarbejdet med Tscherning, der som storaktør på markedet kan hjælpe os med at udnytte det forretningspotentiale, vi oplever netop nu med mange nye CO2-krav til byggeriet. Med Tschernings professionalisme kan vi sammen nå ud til endnu flere af de store kunder, ligesom at vi som iværksættervirksomhed får musklerne til at håndtere de tunge dokumentationskrav ude i byggeriet, som er i en helt anden skala, siger Rune Roepstorff Nissen.

Fra tyske solceller til byggeri i Norden

Skrueelementerne fra Fremtidens Fundament er opfundet i Tyskland af den tyske ingeniør, Klaus Krinner. Her fik de deres store gennembrud i forbindelse med udrulningen af solcelleparker på det tyske marked, hvor der var behov for fleksible løsninger, så solcellerne nemt kunne flyttes. Dette gjorde skruefundamentet muligt.

I 2013 stødte Rune Roepstorff Nissen lidt tilfældigt på produktet i forbindelse med, at han skulle hjælpe en bekendt med at bygge en terrasse. Ved første øjekast troede han ikke helt på, at det kunne lade sig gøre at bygge direkte ovenpå et skruefundament, men produktet viste hurtigt sit værd. Der var ingen i Danmark, der forhandlede produktet, så Rune Roepstorff Nissen greb chancen.

I dag har Fremtidens Fundament forhandlerrettighederne til skruefundamentet i Danmark, Norge, Island, Grønland og på Færøerne.

FAKTA: Tschernings opkøb

Tscherning har købt 60 procent af Fremtidens Fundament

De resterende 40 procent ejes fortsat af stifter Rune Roepstorff Nissen

Handlen trådte i kraft pr. 1. januar 2024
 

FAKTA: Fremtidens Fundament

Stiftet i 2013 af Rune Roepstorff Nissen

Består af to selskaber: Nemt Fundament, som køber skruerne i Tyskland og forhandler dem i Danmark, Norge, Island, Grønland og på Færøerne, samt Fremtidens Fundament, der står for udførelsen af arbejdet

Skruefundamentet produceres i Tyskland og er opfundet af den tyske ingeniør, Klaus Krinner

Der er typisk en gennemsnitlig CO2-besparelse på 80 pct. ved at anvende et skruefundament frem for et betonfundament i et byggeri

Skruefundamenter kan genbruges, hvis et byggeri flyttes eller skal nedrives. Dette gør dem særligt egnet i modulærbyggeri såsom pavillonbyggerier.

Af kendte bygninger, der er bygget på skruefundamenter, kan bl.a. nævnes Domen på Aarhus’ havnefront og Færgekroen i Tivoli i København.

Fremtidens Fundament omsatte sidste år for ca. 10 mio. kr. I første halvår af 2024 har virksomheden omsat for ca. 8,5 mio. kr.