Bispehaven
Bispehavevej 1-5
8210
Aarhus V
Danmark
Bispehaven Ungdomsboliger ligger i en naturlig forlængelse af et større boligområde med almennyttigt etagebyggeri og centralt i forhold til byens busforbindelser. Der er opført i alt 128 ungdomsboliger fordelt på 4 etager, hvoraf de 12 er indrettet særligt til unge mødre i en særskilt opgang.
Arkitekt Niels Christian Poulsen fra P +P arkitekter a/s fortæller, at firmaet har været meget glad for opgaven, da de har været involveret i alle faser fra lokalplan til indretning af boligen. I øvrigt har de ofte tidligere haft et godt samarbejde med bygherren, Østjysk Boligadministration.
Indrammede vinduer
På grunden lå tidligere nogle institutioner, som blev revet ned før byggestart. Siden da fik Sejr Landinspektør travlt med at afsætte modullinier og koter til elementbyggeriet. For hver etage har firmaet afsat koter med stor præcision.
Sejr Landinspektør udfører opgaver over hele landet for både private og erhverv, så opgaven med Bispehaven Ungdomsboliger var også en typisk opgave for Horsens-firmaet.
Ungdomsboligerne er opført i sandwichelementer med vinduer og de grønne vindueskarnapper monteret fra fabrik. Dermed var bygningen hurtigt lukket i forhold til vejr og vind. Derefter er der monteret forpatinerede zinkkassetter på de lange facaders yderside, hvilket er en fin baggrund for de kulørte vindueskarnapper. Zinken er monteret i forbandt i faldende længder og bredder, hvilket giver en fin dynamik i det meget horisontale byggeri. Karnapperne fungerer som en indramning af vinduet og en fin variation i facadeudtrykket, samtidigt med, at det indvendigt i boligen giver en anden vinduesdybde og udsyn. Apropos udsyn er der også i de sydlige gavle blevet plads til tagterrasser med en fantastisk udsigt over den sydlige og vestlige del af Aarhus.
Mange rådgivere
P+P arkitekter a/s har udarbejdet lokalplan og efterfølgende programmeret, udarbejdet forslag og udbudt opførelsen af ungdomsboligerne. Efterfølgende har tegnestuen fungeret som bygherrerådgiver på projektet. JCN Bolig A/S har været totalentreprenører på projektet mens Skala Arkitekter A/S og Hundsbæk & Henriksen A/S har været rådgivere for totalentreprenøren. Hundsbæk & Henriksen A/S fra Horsens har været rådgivende ingeniører på konstruktioner, el, vvs og lyd.
Ingeniør Uffe Vraa fortæller, at projektet langt hen ad vejen er et typisk elementhus. I kælderen er der forberedt særlige funktioner som vaskemaskinerum, cykleparkering, køkken og festlokale. Uffe Vraa fortæller videre, at boligerne er opført efter 2015 krav, men har dertil suppleret med solceller på taget, hvor ingeniørfirmaet har forberedt for monteringen.
Bygningens to fløje er vinklet i forhold til hinanden, næsten som et V og skaber derved et naturligt mellemrum, som er indrammet med en glaskonstruktion. Beboerne låser sig ind i atriet og går op ad de nedhængte trapper til svalegangene med lejligheder. Stålkonstruktionen for trapperne og akustikken i det store atrium har Hundsbæk & Henriksen a/s også løst.
‘Atriumhuset’
Atriet har mange funktioner og bidrager positivt til byggeriet både på en social og arkitektonisk måde. At ankomme til et fælles indgangsparti giver oplevelsen af et bosted med andre mennesker og chancerne for at møde andre beboere er stor enten ved indgangen, cykleparkeringen eller på svalegangene.