Korsbæk på Bakken
Dyrehavevej 62
2930
Klampenborg
Danmark
Tænk at kunne slubre kaffe i Lauras køkken i kælderen hos familien Varnæs og få en snak om livet, og om fruen i huset, der nu igen har lagt sig med hovedpine? Det kan man næsten. I hvert fald er det muligt at lade sig henføre til den folkekære Tv-serie Matador og byen Korsbæk, der er blevet opført som temaby på Dyrehavsbakken I Klampenborg. Ingen tvivl om, at det bliver et tilløbsstykke.
Projektet omfatter en stribe småhuse, der alle har udgangspunkt i den populære serie. Her er bl.a. Postgaarden, Jernbane Restauranten, Damernes Magasin, Skjerns Magasin, Katrines Gaard, banken og naturligvis også Korsbæk Butikken, som er leveringsdygtig i Matador-souvenirs.
Alle huse er integreret i en lille kompakt by, der oser af Matador. Det er lige før, man forventer en bidsk kommentar fra hr. Schwan, når man træder ind i Damernes Magasin, der kun er en kulisse set udefra. Indvendigt er rummene en del af Varnæs.
Korsbæk på Bakken er blevet til i et samarbejde mellem rettighedshaver DR, forfatter Lise Nørgaard og initiativtager og ejer Torben ‘Træsko’ Pedersen. Torben Pedersen er Bakkens største teltholder. Som anden generation på Bakken driver han sammen med sin familie i forvejen 17 forretninger i den grønne skov, med cirkusrevyen som flagskibet.
Specielproduceret interiør
Korsbæk er bygget op som en lang frontfacade til to gader og stræder samt med en bagfacade, som er åben ud til grønne publikumsarealer. Og vi taler ikke om papmache-udstillingsbygninger, men rigtige funktionsdygtige bygninger.
Alle elementer til Korsbæk på Bakken er blevet bygget eller restaureret i Danmark af kyndige hænder. Der er sågar stråtag på Katrines Gaard. Nogle ting er købt antikke, sat i stand og malet. Men meget af interiøret er blevet specialproduceret, så det passer perfekt ind i miljøet.
Til alle huse har PL Beton leveret betonelementer til brug for trapper foran indgangen. Firmaet har endvidere leveret betonbjælker til byggeriet og Filigranvægge til Lauras Køkken. Alle facader er træelementer produceret i Danmark, hvorimod en stor del af vinduerne er gamle indkøbt rundt i Danmark.
Plads til leg og byggeri
Dyrehavsbakken åbnede før, Korsbæk stod færdig. Og det har netop været en udfordring at integrere et byggeri på en i forvejen stor ‘legeplads’. Øens Murerfirma har været hovedentreprenør på projektet. Projektchef Lennart Rezzoug siger:
- Den største udfordring har været at få det hele til at passe den stramme tidsplan, logistikken og ikke mindst at bygge i Bakkens åbningstid.
Der er jo bl.a. flere køkkener og kompleksiteten i at bygge tre produktionskøkkener med alle tekniske installationer, der skulle integreres, herunder store ventilationsanlæg på lofterne, har været kompleks ind under de fysiske rammer i forhold til lidt plads og svær tilgængelighed. Så det har været en kunstart at få alt til at passe inkl. tidsperspektivet. Meget har skullet tilpasses på stedet, fordi det ikke har været standardmål. Derudover er udgravningen af kælderen, elementmontagen og opførelsen af bygningerne foretaget hen over vinteren.
Øens Murerfirmas kerneområder er overvejende renoveringsopgaver, men opgaven med Korsbæk på Bakken kunne man ikke sige nej til.