Krøyers Plads

:
juni 2015

Murværket på etape 1 af Krøyers Plads er udført af murere fra Claus Quistgaard A/S: Bredsten ( 1200 mm) stående på kanten med den strukturerede flade som facade.

Bolighusene udtrykker sig i et formsprog, som vi måske endnu har til gode at beherske. Arkitekturen er begået af Cobe Arkitekter sammen med Vilhelm Lauritzen Arkitekter.

Krøyers Plads boligerne er udstyret med individuelle køkkener, tilrettelagt sammen med de enkelte købere. Producenten er Invita Køkkener A/S. 

De nye huse på Krøyers Plads danner nu nye byrum i bunden af Strandgade. Forbindelsen til Nyhavn via gang – og cykelbroen åbner i løbet af sommeren.

Det facetterede tag – der synes inspireret af den japanske foldeteknik ’origami’ – er udført af entreprenøren Canbyg Aps. med tagkassetter fra Kingspan.

previous next

Havnens huse - før og nu

Der er store oplevelser i vente, når arkitekter projekterer tidens boliger med afsæt i de historiske omgivelser. Det er det, der sker på Krøyers Plads i København

Byggefakta

Krøyers Plads
Strandgade 79-87
1401 København K
Danmark

Bygherre:
NCC Bolig A/S
Arkitekt:
COBE ApS, Vilhelm Lauritzen Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
NCC Construction Danmark A/S
Ingeniør:
OBH Rådg. Ingeniører A/S
Areal:
6000 kvm.
Byggesum:
Ikke oplyst
Byggeperiode:
november 2012 - januar 2015

‘Genius loci’ er et mytisk begreb blandt arkitekter. ‘Stedets ånd’ hævder, at ethvert sted på kloden har sin egen sjæl, som kræver respekt, når mennesket bygger sine huse. Den overbevisning har været stærk, tror vi, da Cobe Arkitekter i samarbejde med kollegerne hos Vilhelm Lauritzen A/S projekterede de generøse boliger til det historiske pakhuskvarter på Krøyers Plads i København.

Med afsæt i stedets kultur såvel som natur giver dette projekt stemme til nutidens arkitektoniske strømninger, men i en klædedragt, som tvangfrit begår sig blandt de 300 år gamle naboer med en fortid som maritime lagerbygninger: Det er råt og rustikt, men også så grønt og snusfornuftigt, at det kan Svanemærkes. Og til nutidens beboere er der indenfor murene strømlinet modernisme med lige linjer og dristige vinkler.

Krøyers Plads ligger i den nordvestlige rand af det Christianshavn, som kong Christian 4. lagde grunden til i 1617 på øen Amager. Netop den plads blev central for skibsfarten fra fastlandet og den blev det endnu mere, da den i 18o5 blev overtaget af en ny ejer, kaptajn i handelsflåden Hans Krøyer. De gyldne år sluttede gradvist i takt med, at havnens betydning for den kommercielle skibsfart har været konstant dalende; siden har Krøyers tidligere så travle pakhusadresse i et par årtier ligget lettere forsømt hen.

Men det er slut nu.

Over 100 boliger

Efter et par kuldsejlede ideer til boligprojekter op gennem nullerne bliver Krøyers Plads nu rammen om i alt godt hundrede overdådige boliger, der opføres i to etaper. Den første – med 38 boliger – er indflyttet og udmærker sig både ved eksorbitante boligstørrelser på op til 250 kvm og ved et udstyr i luksusklassen: Fede pommerske fyrretræsplanker på gulvene (Dinesen), lækre, italienske keramikbeklædninger i bademiljøerne og individuelt designede drømmekøkkener (Invita).

Krøyers Plads har ellers været lidt af en blindtarm i byen: Pladsen, som historisk har fungeret via søvejen, er i dag kun forbundet med ‘fastlandet’ via Strandgade på Christianshavn, men er ellers omgivet af havnens vand på tre sider. Men nye tider ankommer, når havnens nye Inderhavnsbro åbner senere i 2015. Broen, som binder Krøyers Plads sammen med det centrale Københavns Nyhavn, Gammelholm og Frederiksstad, kan ganske vist ikke passeres af biler, men den vil med et slag ændre pladsens status fra ‘langt væk’ til ‘lige om hjørnet’!

Udfordrende geometri

Boligbebyggelsens tre etaper er placeret i det samme antal længehuse med udfordrende geometrier på både facader og tag.

Der er skrå linjer og facetter på ikke mindst tagene, så deres topografi minder om enten et bjerglandskab eller om en slebet ædelsten i overstørrelse! Den japanske foldeteknik origami synes også en inspiration.

Tagkonstruktionen på etape 1 blev udført af Canbyg Aps. med Kingspan tagkassetter, der evner både at realisere arkitekternes geometriske design og leve op til miljøkravene.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2015 nr. 3

Forsyningsanlæg

Aquatarium

Det lærende vandværk

Offentlige kontorer

Billund Rådhus

Rådhus for børn og andre borgere

Bolig

Bispehaven

Atriumhuset

Pengeinstitut

BKS

Et topsikret kontantcenter

Bolig

Carl Jacobsens Vej

Trivsel i uderummet

Uddannelsescenter

CBS - Graduate House

Fra privathospital til kandidathus

Hospital

DNU

Det Nye Hospital i Aarhus vokser i højden

Kulturcenter

Dokk1

Bibliotek sammenbinder byens flader

Bolig

Egedalsvænge

Farveforvandlet boligblokke

Skole

Faaborg Sundskole

Indskolingen med det grønne multirum

Parkeringshus

Glostrup Hospital

Cirkulær parkering i grøn beklædning

Distributionscenter

GLS Aalborg

Bygningen er som én stor maskine

Hospital

Gudenå Hospice

Hospice med åbne øjne

Bolig

Hørning Parken

Skulpturer i det grønne

Uddannelsescenter

Kolding HF & VUC

Det gyldne videns-tempel

Forlystelsescenter

Korsbæk på Bakken

Matador-byen bliver genskabt

Bolig

Krøyers Plads

Havnens huse - før og nu

Kontorhus

Pakhuset

Flerbrugerhus på Langelinie

Plejecenter og genoptræning

Plejecenter Vonsildhave

Plejeboliger med hjemligt præg og indbygget tryghed

Bolig

Præstemarken

Renovering efter en stram og effektiv plan

Shoppingcenter

Rosengårdcentret

Modens triumf i Lilla gade

Sundhedscenter

Sundhedscenter Kolding

Et imødekommende hus med sundhed i centrum

Bolig

Vapnagaard

Facadeflirt i Vapnagaard