Krøyers Plads
Strandgade 79-87
1401
København K
Danmark
‘Genius loci’ er et mytisk begreb blandt arkitekter. ‘Stedets ånd’ hævder, at ethvert sted på kloden har sin egen sjæl, som kræver respekt, når mennesket bygger sine huse. Den overbevisning har været stærk, tror vi, da Cobe Arkitekter i samarbejde med kollegerne hos Vilhelm Lauritzen A/S projekterede de generøse boliger til det historiske pakhuskvarter på Krøyers Plads i København.
Med afsæt i stedets kultur såvel som natur giver dette projekt stemme til nutidens arkitektoniske strømninger, men i en klædedragt, som tvangfrit begår sig blandt de 300 år gamle naboer med en fortid som maritime lagerbygninger: Det er råt og rustikt, men også så grønt og snusfornuftigt, at det kan Svanemærkes. Og til nutidens beboere er der indenfor murene strømlinet modernisme med lige linjer og dristige vinkler.
Krøyers Plads ligger i den nordvestlige rand af det Christianshavn, som kong Christian 4. lagde grunden til i 1617 på øen Amager. Netop den plads blev central for skibsfarten fra fastlandet og den blev det endnu mere, da den i 18o5 blev overtaget af en ny ejer, kaptajn i handelsflåden Hans Krøyer. De gyldne år sluttede gradvist i takt med, at havnens betydning for den kommercielle skibsfart har været konstant dalende; siden har Krøyers tidligere så travle pakhusadresse i et par årtier ligget lettere forsømt hen.
Men det er slut nu.
Over 100 boliger
Efter et par kuldsejlede ideer til boligprojekter op gennem nullerne bliver Krøyers Plads nu rammen om i alt godt hundrede overdådige boliger, der opføres i to etaper. Den første – med 38 boliger – er indflyttet og udmærker sig både ved eksorbitante boligstørrelser på op til 250 kvm og ved et udstyr i luksusklassen: Fede pommerske fyrretræsplanker på gulvene (Dinesen), lækre, italienske keramikbeklædninger i bademiljøerne og individuelt designede drømmekøkkener (Invita).
Krøyers Plads har ellers været lidt af en blindtarm i byen: Pladsen, som historisk har fungeret via søvejen, er i dag kun forbundet med ‘fastlandet’ via Strandgade på Christianshavn, men er ellers omgivet af havnens vand på tre sider. Men nye tider ankommer, når havnens nye Inderhavnsbro åbner senere i 2015. Broen, som binder Krøyers Plads sammen med det centrale Københavns Nyhavn, Gammelholm og Frederiksstad, kan ganske vist ikke passeres af biler, men den vil med et slag ændre pladsens status fra ‘langt væk’ til ‘lige om hjørnet’!
Udfordrende geometri
Boligbebyggelsens tre etaper er placeret i det samme antal længehuse med udfordrende geometrier på både facader og tag.
Der er skrå linjer og facetter på ikke mindst tagene, så deres topografi minder om enten et bjerglandskab eller om en slebet ædelsten i overstørrelse! Den japanske foldeteknik origami synes også en inspiration.
Tagkonstruktionen på etape 1 blev udført af Canbyg Aps. med Kingspan tagkassetter, der evner både at realisere arkitekternes geometriske design og leve op til miljøkravene.