Nordlandet
Nordlandsvej 68
8200
Aarhus N
Danmark
Der hører en særlig ro til udsigten over Egå Engsø. Den markerer den nordlige afgrænsning af Vejlby Risskov. På den anden side af Djurslandsmotorvejen ses Lystrup mod nord og Lisbjerg mod vest. Lige her vil en ambitiøs masterplan blive til virkelighed i de kommende år. En ældre erhvervsbygning har veget pladsen for boligbebyggelsen Nordlandet, som er det første af mange. Pladsen er udnyttet til fulde, og de til tider smalle passager mellem boligerne indrammer smukt de bedste bidder af udsigten.
Nordlandet er tydeligvis tiltænkt lejere, som vil være tæt på skov og strand uden at flytte langt væk fra Aarhus midtby. Boligerne varierer i størrelse fra 50 til 128 kvadratmeter. Der er rækkehuse med udsigtshems i toppen, delevenlige lejligheder og familieboliger med op til fem værelser.
– Vi ønskede at skabe flere forskellige boligtyper og størrelser for at få en mangfoldig repræsentation af befolkningen i området, som der også er lagt op til i masterplanen. De intime gårdrum giver plads til, at folk kan møde hinanden, forklarer Poul Schack Lundsgaard, indehaver af PSL Arkitekter.
Beboerne får enten farvestrålende altaner eller egne små terrasser afskærmet fra den blomstrende fælles gårdhave af bøgehække. 350 meter væk standser letbanen, som er få minutter om at nå ned til Aarhus Universitet og videre til centrum af Aarhus.
Nordlandet er et sted, hvor man passer på miljøet. Boligerne er alle opført i lavenergi 2015-klassen. Belægninger og beplantning er designet til at maksimere den lokale nedsivning af overfladevandet og aflastningen af kloaknettet. De to største af Nordlandets seks bygninger er forsynet med sedum på deres flade tage. Ud til Nordlandets skel er der dels skråninger med græs og efeu, dels plantestensmure med efeu. Overfladevandet ledes væk fra grunden og ud i et større fællesområde øst for bebyggelsen, hvor der bliver etableret søer.
For at nedbringe boligernes energiforbrug og aftryk på miljøet er der brugt flere nye løsninger i byggeriet. En af dem er opskummede elementer til isolering af tagene. Det har krævet nye metoder til sammenbygningen og kostet mere tid i byggeprocessen. Alligevel lyder meldingen fra totalentreprenør JCN Bolig, at løsningen er god.
Boligerne er bygget tæt, hvilket fremhæver de arkitektoniske kontraster. Facaderne er skiftevist udført i naturskifer og tre forskellige nuancer af teglsten. Vinduespartierne er alle i træ/alu, som enkelte steder adskilles af partier med sinus-plader.
Uanset hvor på matriklen man træder ind, er det tydeligt, at Nordlandet er opført med tanke på fællesskabet mellem beboerne. Selv parkeringskælderen er lys og inkluderet i helheden ved hjælp af de store afskærmede åbninger midt i gårdrummene.
– Det giver mere lys og tryghed, at man har en forbindelse op til gårdrummet fra parkeringskælderen. Desuden giver det så meget udluftning, at brandventilationen kunne minimeres, siger Poul Schack Lundsgaard.
Kælderen rummer parkeringspladser, cykelparkering og depotrum. Det er også her, man finder boligernes fælles el-bil, som beboerne opfordres til at leje. Under Nordlandets nordlige del findes indgangen til et fælles cykelværksted, hvor man kan give hinanden en hånd med rugbrødsmotoren.