Trøjborg
Trøjborgvej 72 - 74
8200
Aarhus N
Danmark
Førhen blev Trøjborg anset som et kvarter, hvor indbyggerne primært bestod af århusianere fra arbejderklassen. I dag er Trøjborg et eftertragtet område og betragtes som ”en by i byen”, med et hyggeligt og varieret butiksliv med mere end 100 butikker, en biograf med fem sale og eget beboerhus, hvor bydelens indbyggere kan deltage i alt fra fællesspisning til danseaftener. De fleste indbyggere på Trøjborg er i dag unge mennesker, hvilket primært skyldes universitets beliggenhed her, samt den korte afstand til skov, strand og den indre by.
Karakteristisk for Trøjborg er de røde teglstenskarréer, som omkranser hyggelige grønne gårdrum og danner klare, veldefinerede gaderum. Enkelte steder brydes karréstrukturen. Nogle steder tilfører det bydelen liv og andre steder kalder det på modernisering.
Et lidt broget område var Trøjborgvej 72 – 74, hvor bebyggelsen afveg fra karréstrukturen med en gold parkerings plads, en udslidt fabriksbygning fra 1917 og en bevaringsværdig toetagers villa fra 1891. Fabrikken var oprindeligt opført som Mammens Æskefabrik A/S, men har siden rummet et supermarked og efterfølgende delvist været benyttet af Aarhus universitet til administrativt formål.
I dag er fabrikken revet ned, og en moderne karré med 177 delevenlige lejligheder og attraktive familieboliger er opført i flugt med gaden og i sammenhæng med den eksisterende bebyggelse.
Gennem porten fra Trøjborgvej har man nu ”kigget” til den flotte, gamle Villa Fairhill, som er ligger i den nye karrés grønne gårdhave og pirrer nysgerrigheden hos de forbipasserende. Idéen med at renovere og kombinere den bevaringsværdige villa med den nye moderne karré, kender vi allerede på Trøjborg. Bl.a. fra den eftertragtede boligbebyggelse Klintegaarden på Kystvejen, som blev opført i 1930’erne.
Under bebyggelsen er der etableret en 3.200 kvm stor kælder med plads til parkering af beboernes biler, cykler, m.m. Herved friholdes gaderummet for beboernes biler, samtidig med at beboerne kan tilbydes en privat parkeringsplads i et ellers trafikbelastet område. Da mange af bebyggelsens beboere er studerende, udbydes parkeringspladserne til byens øvrige beboere, som gennem GoBolig.dk har mulighed for at leje en p-plads.
I modsætning til kvarterets oprindelige boliger, hvor bad og vaskeri lå i kælderen, så er alle boligerne i den nye bebyggelse indrettet med moderne køkkener og lækre badeværelser med egne vaskemaskiner og tørretumblere.
Lejlighederne er af forskellig størrelse og udformning og findes som et- til fireværelses boliger. En del af boligerne udlejes gennem GoBolig.dk og en del gennem Boligforeningen af d. 10. marts 1943. De første flyttede ind 15. maj. Man gjorde én opgang færdig ad gangen, så beboerne løbende kunne flytte ind. De sidste lejligheder var klar i september.
Den store variation af boligstørrelser betyder, at ejendommen egner sig til alt fra studerende og singler til familier, par og mindre bofælleskaber. Herved skabes en stor diversitet i bebyggelsens beboere.
Villa Fairhill er blevet totalrenoveret indvendigt og indrettet til fire eksklusive boliger. I den underste etage er der etableret et 50 kvm stort fællesrum med køkken og toilet som samlingssted for bebyggelsens beboere.