Vedbæk Park Vest
Helgas Høj 54
2950
Vedbæk
Danmark
Landstedet og naturområdet Henriksholm i Vedbæk nord for København husede i perioden 1970-2006 Forsvarskommandoen. Kommandoens flytning til Holmen har sidenhen givet mulighed for at udvikle det naturskønne område med eksklusive boliger. Området har fået navnet Vedbæk Park og er opdelt i to boligområder kaldet Vedbæk Park Øst og Vedbæk Park Vest. Begge områder har indkørsel fra Henriksholms Allé, og da der ikke er gennemkørsel videre ud af områderne, er det blevet et trygt og rart sted at færdes også for børn. Begge rækkehusbebyggelser er opført at Bonava Danmark A/S og er tegnet af Danielsen Architecture A/S, der også har stået for helhedsplanen for området i samarbejde med Bonava.
– Der er tale om et meget idyllisk område med fredskov og en lille sø og det har præget vores arbejde med helhedsplanen. Mod øst har vi jernbanen, men den er skjult af en høj trærække, så den mærker man ikke meget til. Øst og Vest er naturligt delt op af en skovtykning med bl.a. fredede træer og grunden falder ned mod søen mod øst, fortæller arkitekt Lise Bækgaard, der er partner i Danielsen Architecture A/S.
Vedbæk Park Øst består af 53 rækkehusboliger, mens Vedbæk Park Vest kommer til at tilbyde i alt 50 rækkehuse. Etape 1 er indflytningsklar allerede nu, mens etape 2 forventes færdig sidst i 2020.
Vedbæk Park Øst er tænkt som en mere klassisk rækkehusbebyggelse inspireret af arkitekten Jørn Utzon og hans Kingohuse i Helsingør fra omkring 1960. Husene ligger med en fortanding i forhold til hinanden i små kæder på op til seks huse. Facaderne er lyse og tagene flade.
– Området i vest har fået en helt anden karakter, hvor vi har ladet os inspirere mere af byhuse. I stedet for de flade tage med et klassisk penthouse, har vi et tagmotiv med forskudte saddeltage med en ret lav hældning. Husene er i henholdsvis to og to og en halv etage. I de højere huse har vi indarbejdet en tagterrasse i den laveste del af det asymmetriske tag. Husene ligger mere regelret i rækker, men med forskydninger i facaderne og mellemrum mellem blokkene for at skabe en nedskalering og variation i facaderne, siger Lise Bækgaard.
Udtrykket i Vest er også et ganske andet end i Øst. I stedet for lyse teglfacader er husenes facader beklædt med skiferplader. Skiferbeklædningen giver husene et moderne præg og får dem i højere grad til at spille sammen med de nærliggende træer. Den lidt kølige naturskifer kontrasteres af hvide vinduer og brune træpartier.
Rækkehusene har befæstede parkeringspladser umiddelbart foran hver bolig. Hvert andet hus har en overdækket carport. Et lille skur og affaldscontainerne er fint indarbejdet i samme område. Både skur og carporte står i samme brune træværk, som er brugt flere andre steder.
– I stueetagen har vi prioriteret, at beboerne får et stort vinduesparti ud mod naturen, men på grund af det termiske indeklima har vi brug for at skærme de store vinduer mod vest i stuen og på første sal mod solen for at undgå overophedning af rummene. Det har vi valgt at gøre med manuelt flytbare træskodder, som også bliver et vigtigt element i facademotivet, der tilfører noget ekstra stoflighed. På facaderne ud mod fællesvejen har vi arbejdet med nogle små altaner. De er ikke dybe nok til ophold, men de giver noget til facaderne, og så kan man f.eks. hænge sin dyne til luftning på dem, forklarer Lise Bækgaard.