Søhesten

:
juni 2021
Søhesten - altaner

Søhesten - altaner

Søhesten - facade

Mod midtbyen danner bebyggelsen en bymæssig sammenhæng i vejkrydset på hjørnet af Carl Blochs Gade og Thomas Koppels Gade.

previous next

Karrélænge med røde skærmtegl

I den nye bydel på godsbanearealet i hjertet af Aarhus, har boligforeningen Ringgården opført en arkitektonisk perle med 138 nye boliger

Byggefakta

Søhesten
Thomas Koppel gade 8-22
8000 Aarhus C
Danmark

Bygherre:
Boligforeningen Ringgården
Bygherrerådgiver:
Aarhus Ingeniørerne ApS, Viggo Madsen A/S
Arkitekt:
Cubo Arkitekter A/S
Totalentreprenør:
Byggefirmaet Knudsgaard A/S
Ingeniør:
Tri-Consult A/S
Areal:
12283 kvm.
Byggesum: 
140 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2019 - april 2021

En lang og smal byggegrund på kanten af Godsbaneterrænets rå og urbane landskab danner rammen for Ringgårdens nyeste afdeling, som er navngivet Søhesten. I modsætning til brokvarterets stramme karréstrukturer, ligger bebyggelsen Søhesten som en unik, skulpturel bygningskrop, der fra Ringgadebroen kan beundres som et vartegn for den nye kreative bydel.

Med sin egen lokalplan har bebyggelsen fået sit eget unikke og dynamiske formsprog. En hybrid mellem lokalmiljøets punkthuse og karrébebyggelser. Som en opløst karrélænge eller en række punkthuse, der bugter sig, som led i et hvirveldyr, rejser bygningen sig fra det støvede baneterræn med en skala, der tilpasser sig de graffiti-dekorerede containere langs grundens sydspids og markerer sig mod midtbyen med en 10 etagers facade mod grundens nordlige skelgrænse. Mod midtbyen danner bygningskroppen fællesskab med punkthusene i bebyggelsen Åhusene og skaber en bymæssig sammenhæng i vejkrydset på hjørnet af Carl Blochs Gade og Thomas Koppels gade.

Kunstnerisk subkultur

Bebyggelsen flankerer den nyanlagte gade, opkaldt efter Savage Rose musikeren, Thomas Koppel. Et gadenavn, som kan ses som en hyldest til den kunstneriske subkultur, som blomstrede med atelierer og garagebands mellem baneterrænets bulede asfalt og små træhuse.

Med sit særprægede, skulpturelle og musiske formsprog skiller bebyggelsen sig ud fra byens masse. Rustik og rustrød som en spunsvæg der skærmer og med et formsprog, der elegant fører byens massive højder ned i en nærværende og jordbunden skala. 

– Projektet blev vundet i en arkitektkonkurrence. Der var indbudt fire teams i en totalentreprise, som ud fra den samme pris skulle konkurrere om at tilbyde mest arkitektur for pengene. Det krævede et tæt samarbejde, hvor økonomi, arkitektur og statik skulle afstemmes nøje i konkurrencefasen, fortæller projektchef Lasse Mors fra Byggefirmaet Knudsgaard A/S og tilføjer:

– Boligforeningen lægger stor vægt på at kunne tilbyde boliger til alle. Deres politik er, at huslejen skal være overkommelig for alle – også selv om boligerne har en unik placering i hjertet af Aarhus, siger Lasse Mors.

Diversitet og fællesskab

Med byggeriet har der været fokus på variation og mangfoldighed:

– Med ønsket om at få et hus med en mangfoldig beboersammensætning har man valgt at skabe en stor variation i udbuddet af boligstørrelser. Der findes en kombination af boliger med et, to, tre og fire rum. Mod syd familieboliger og mod nord, længst ind mod byen hvor bygningen fortættes, er der mindre boliger til unge i højden. Stort set alle har private altaner i gode størrelser, fortæller arkitekt og partner Peter Dalsgaard fra Cubo Arkitekter A/S fortæller og uddyber:

– Beboerforeningen har lagt vægt på social bæredygtighed med fællesskaber og mødesteder for beboerne. Til hver opgang er der en fælles tagterrasse, som giver mulighed for et mødested for beboerne i opgangen. I stueplan er der indrettet rum til forskellige aktiviteter, hvor beboerne kan mødes på tværs af opgangene, fortæller Peter Dalsgaard fra Cubo Arkitekter A/S.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design