Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans
Boserupvej 2
4000
Roskilde
Danmark
Identifikationen er tydelig, og forskellene er store. Ny Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde med navnet ”Udsigten” er nabo til det nu gamle Sct. Hans. Forskelle, der naturligvis ligger i det nye bygningsanlægs arkitektur holdt op mod de gamle bygninger fra 1816. Men nok så iøjnefaldende er det, at Udsigten ikke ligger bag høje hegn og mure og heller ikke har tremmer for vinduerne – som de gamle bygninger, hvoraf de ældste er fra 1816. Det nye bygningsanlæg kunne godt minde lidt om et kursuscenter.
Identifikationen med de gamle bygninger er der dog. Også i det nye anlæg er der anvendt gule teglsten, der er krydsforbandt og grønne vinduespartier. Men så stopper sammenligningerne også.
Det er Region Hovedstaden, der har opført Udsigten. Projektet omfatter etablering af 126 sikrede psykiatriske pladser med tilhørende kliniske støttefunktioner, administration og service. Det samlede byggeri er på ca. 21.000 kvm og er placeret på det nuværende hospitals østlige område.
Bygherrerådgivningen er varetaget af Niras A/S. KHR Arkitekter A/S er firmaet bag totalrådgivningen og for arkitekturen i samarbejde med Rubow Arkitekter A/S. Oluf Jørgensen A/S (VVS, El, Ventilation, Konstruktioner) og Spangenberg & Madsen (Brand, Sikring, IT) har varetaget ingeniørrådgivningen, mens Moe A/S har stået for byggeledelsen.
Udsigten er anlagt i et stærkt kuperet og skrånende terræn. Det betyder et fald på 12 meter og et spænd på 21 meter i højden, hvor højeste punkt i byggeriet er kote 22,5 og det lavest mod Roskilde Fjord kote 1,5.
Højdeforskellen har betydet, at Malerselskabet SBM A/S har måttet bruge lift flere steder for at kunne nå. Malerfirmaet har malet alle indvendige kvadratmeter. På patientværelserne er der brugt glans 25 for at sikre en høj vaskbarhed, hvor øvrige rum har fået glans 10. Det er den samme lyse farve, der er gået igen – farvekode 9001.
– Vi har haft mandskab på i lidt over et år, fortæller malerformand Niels Andersen.
I forhold til de eksisterende gamle bygninger, der rejser sig mod himlen, så virker Udsigten trykket mere ned i landskabet.
Byggeriet er opført i fire forskudte plan, der følger landskabet. Bebyggelsen danner via sine landskabsplateauer i sig selv perimeteren omkring anlægget – derfor er der ingen ekstra hegn eller mure, men frit udsyn til omgivelserne. Selve ankomstbygningen er placeret centralt, og på begge sider af denne er der grupperet to sengeenheder – fire i alt.
Mellem de fire sengeenheder er der etableret en stor, lukket aktivitetshave, der omkranses af en indendørs forbindelsesgang. I både ankomstbygning og sengeenhederne er der yderligere etableret lukkede gårdhaver for patienter og personale.
Der er tre indgange i alt i det samlede bygningsanlæg samt en sluse til ambulance. Ankomsthallen er med en indgang, der er delt op i to til henholdsvis personale og til patienter og pårørende. Så er der en drift/varegård og en indgang til stedets multihal og terapibassin. Ved sidstnævnte kan der lukkes af ved hjælp af en skydeport, så perimeter flyttes 20 meter. Det giver mulighed for, at udefrakommende kan benytte både multihal og terapibassin, men uden af få adgang til resten af Udsigten. Sikkerhedsforhold er integreret i arkitektur og anlæg, og drift/varegård fremstår delvist skjult under en let overdækning af solceller.