Trongården

:
juni 2021
Trongården - facader

Trongården er udviklet af ELF Development og realiseret af totalentreprenøren HHM A/S, der også er kendt fra bl.a. Irmabyen i Rødovre. Rækkehuse i to etager er en del af bebyggelsen.

Trongården - terrasse

Contiga Tinglev A/S er producent af de bærende betonelementer i traditionelle udgaver og i letbeton, som udgør den bærende statik. Foto viser terrasse og have til en af lejeboligerne.

Trongården - stue

Boligerne er tematisk præget af egetræsparket på gulve og trapper, som er produceret hos BV-Trappen A/S. Store vinduespartier sikrer strømmende dagslys til opholdsrummene.

previous next

Alt-i-en landsbyen

Ved trafiknet og campus og nær vand og by finder man Trongården, som er 187 boliger i to etaper i en tæt-lav bebyggelse med respekt for sit nærmiljø

Byggefakta

Trongården
Karen Schacksvej
2800 Kgs. Lyngby
Danmark

Bygherre:
Elf Developement
Arkitekt:
Arkitema Architects K/S
Totalentreprenør:
HHM A/S
Ingeniør:
AB Clausen A/S
Areal:
24000 kvm.
Byggesum: 
175 mio. kr.
Byggeperiode:
maj 2019 - april 2021

Et af de mest anvendte ord i salgsprospektet for Trongården er ”udsolgt”! I det fremspirende beboelseskvarter i udkanten af Kgs. Lyngby er de fleste salgs- eller lejekontrakter til første etapes 180 boliger blevet underskrevet på få uger. Appetitten på moderne, velindrettede række- og klyngehuse synes umættelig: Super beliggenhed, plads til privatliv under åben himmel, men med løfter om landsbyens stærke fællesskab, lyder opskriften.

Det var ELF Development, som tilbage i 2018 fik øje på byggeoptionen på det attraktive jordstykke mellem E47, Klampenborgvej og Trongårdsparken. Her er hele ejendomsmæglerpakken lige udenfor døren; motorvejsnet (lidt for tæt?), skoler, gymnasium og teknisk universitet, butikker og shopping-center, dyrehave og 4.200 m til badestrand. Nå, ja, og så er der bare otte S-togs stop til Københavns centrum.

Modernitet og fremtidssikring

En god business-case var der også lagt op til med en ideel blanding af ejer- og lejeboliger. Mens udlejningen kom stille og roligt fra start, viste det sig hurtigt, at ejendommene til salg var de mest efterspurgte i et hektisk vækstmarked. Så meget bedre kunne det ikke blive.

Med Arkitema som rådgiver sammen med ingeniørerne fra AB Clausen var opgaven klart formuleret: En bebyggelse i den bedste danske byggetradition, men med stærke signaler om modernitet og fremtidssikring, som kunne appellere bredt til unge og seniorer, par og singler. En resursebevidst fremtid er set i øjnene med et Svanemærke til Trongården; et moderne formsprog sættes der ord på med et dramatisk sort tilbehør i en rammende kontrast til det lyse murværkstapet.

Bag det finder man bærende statik af enten gasbeton i alle klyngehuse på en enkelt etage eller af betonelementer og -huldæk samt vægge af letbeton fra Contiga Tinglev A/S til rækkehuse i to eller tre etager.

Betonelementer har været en fast bestanddel af danske Svanemærkede byggerier siden det første på Krøyers Plads i København i 2016. I 2019 tog de miljøbevidste ”svaneprojekter” for alvor fart, og Contiga Tinglev har været en hyppig aktør på mange af dem. I et LCA-perspektiv vinder betonelementet på den ronkedorlange levetid og på, at det er rationelt og resursebesparende at montere, når først det er på byggepladsen. I en CO2 diskussion har Contiga Tinglev bidraget med en beton med mindre cementindhold (som er den største CO2-synder) og til gengæld længere hærdetid (48 timer).

Organiske vejforløb

Trongårdens tæt-lave typologier anslår i øvrigt stemningen af landsby og en historie fra civilisationens tidligere tider med de murede facader langs organiske vejforløb i s-mønster, akkurat som de ville være det dengang den foretrukne transportmiddel var hestekærren. End ikke gadekæret mangler.

Arkitekturen ligger og forskyder sig i terrænet. Rækkehusene medvirker til at få skabt et kvalitativt nært udeområde til hver enkelt bolig, og lejeboligerne binder bydelen sammen mod syd og vest, og danner således ryg og støjværn for rækkehusene. En reel og begrønnet støjskærm definerer bydelen som det yderste element mod vejnettet.

Det er en fortælling, som har krævet professionelle partnere med forståelse for målsætningerne; med det afsæt var det naturligt for ELF Development at søge mod kendte aktører med solide CV’er.

Ejerskab

Sådan en var totalentreprenøren HHM A/S, som projektudvikleren kendte fra tidligere parløb, bl.a. i Rødovres Irmaby. Bl.a. derfor sad HHM A/S med ved mødebordet fra de tidlige idéskitser over detailprojektering til udførelse.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2021 nr. 2

Bolig

Bertram Knudsens Vej

Boliger i rødt tegl med egen sø

Bolig

Brahes Bakke

Af jord er vi kommet

Uddannelsescenter

Campus Horsens

Lys og dynamisk campus-arkitektur

Forsyningsanlæg

Egtved Varmeværk

Kompakt varmeværk med smukke betonfacader

Bolig og butik

Frekvensen

Dynamisk boligbyggeri til en sprælsk bydel

Domicil

Hempel Campus

Markant nybyggeri til virksomhed i vækst

Domicil

KAB-Huset

Et teglhus som trukket op af jorden

Bolig

Lilli Gyldenkildes Torv

Torvebyggeri på første sal

Ungdomsbolig

Nygården

Fordums industriområde blev til fremtidens studieboliger

Bolig

Ship

SHIP – porten til lystbådehavnen

Bolig

Søhesten

Karrélænge med røde skærmtegl

Bolig

Sølyst

Den urbane have

Bolig

Trekronergade 124

Om-matrikulering gav plads til det gode byliv

Bolig

Trongården

Alt-i-en landsbyen

Hospital

Udsigten – Ny Retspsykiatri Sct. Hans

Ny retspsykiatri med helende arkitektur

Hotel og konference

Wakeup Copenhagen III Borgergade

Hotel-udvidelse med suverænt restaurant-design