Bauhaus
Silkeborgvej 128
7400
Herning
Danmark
”Alt under ét tag” hed det koncept, Bauhaus introducerede i 1960 ved åbningen af kædens første byggevarehus i Mannheim. Gør-det-selv folk og professionelle håndværkere var dengang henvist til at købe værktøj og materialer hos en lang række butikker og grossister, hvilket i mange tilfælde afholdt amatørerne fra at foretage husreparationer selv.
Siden er byggemarkedskonceptet eksploderet, anført af hård konkurrence mellem landsdækkende og internationale kæder. Bauhaus etablerede sig i Danmark i 1988. I marts åbnede Bauhaus nr. 12 i Herning som en af de største med tre butiksenheder på hver 5.000 kvm, delt op i et byggemarked med åbent havecenter, en drive-in trælast og en engrosafdeling med leverancer til det professionelle marked.
Bauhaus Herning sætter skalaen for kædens fremtidige butikskoncepter i Danmark. Selve byggeriet har været kendetegnet af et forbilledligt samarbejde mellem lejeren, totalentreprenøren KPC BYG A/S, Herning og totalrådgiveren Hans-Jørn Lauritzen Rådgivende Ingeniørfirma, Vejen. Der er således lagt op til genvalg af samme team ved opførelsen af det næste Bauhaus i Randers, som endnu er på planlægningsstadiet.
Det sydjyske ingeniørfirma har udover at projektere konstruktioner og installationer været arkitekt på byggeriet. Her har der dog mest været tale om tilretning af det koncept, som Bauhaus benytter i samtlige 12 lande, hvor kæden er repræsenteret, med de karakteristiske røde spidsgavle som logo og tagprofiler. Ellers er det især størrelsen, det kommer an på.
Dalton Betonelementer A/S har haft leverancen af samtlige elementer til byggeriet, som andrager: 5.000 kvm facader og vægge, 2.500 kvm tagplader og TTS-elementer, 664 ton søjler, 370 ton bjælker samt et par trapper. Spæncom A/S har som underleverandør til Dalton bidraget med søjler og bjælker.
Sandwichelementerne er 10 m høje i hallerne, der, bortset fra 500 kvm mellemdæk i den bageste del, er i fuld bygningshøjde, apteret med løse reoler og inventar.
- Det har været en meget stor ordre, som er blevet styret fuldstændigt problemfrit af Peter Iversen fra Hans-Jørn Lauritzen. Det er sjældent at opleve projektering og styring på så højt niveau, roser Niels Worm fra Dalton, som også er inde i billedet som leverandør til Randers-projektet.
Byggemarked og engrosafdeling er opført af selvbærende betonvægge med indstøbt isolering, hvorimod drive-in afdelingen er en uopvarmet stålkonstruktion med klimaskærm. Som sådan et enkelt hus med komplicerede installationer.
- Da råhuset stod færdigt, havde vi skønsmæssigt overstået en fjerdedel af byggeprocessen. De kolossalt omfattende installationer til el, sprinkling og ventilation er primært ført langs væggene i synlige kabelbakker. Huset er fuldsprinklet, og denne brandsikring kræver så megen vandkapacitet, at det var nødvendigt at nedgrave to store sprinklertanke, fortæller ingeniør og medejer Peter Iversen, Hans-Jørn Lauritzen Rådgivende Ingeniørfirma. I øvrigt er det også sin sag at slippe af med vand fra Bauhaus, idet det har været nødvendigt at konstruere en forsinkelse på det kloaksystem, der leder regnvand væk fra den store p-plads, belagt med røde IBF-sten.