Regionsrådssalen
Skottenborg 26
8800
Viborg
Danmark
På tingstedet, stænderpladsen eller i landsbyrådet placerede deltagerne sig i rundkreds. Alle var lige, og alle kunne se hinanden. Sådan er det også, når regionsrådet for Region Midtjylland mødes i den nye regionsrådssal i Viborg. Bygningen er rund, bordene former en cirkel, og alle 41 rådsmedlemmer kan holde øjenkontakt, også når seks centralt placerede skærme sænkes ned fra loftet for at vise politikerne et videoindslag.
Region Midtjylland har som det eneste af landets fem nystartede regioner skabt en ny ramme om regionens politiske demokrati. Den tidligere amtsrådssal på gaden Skottenborg i den nordlige del af Viborg var for lille. Samtidig trængte dette 1970’er byggeri til at få tilført et tidssvarende arkitektonisk omdrejningspunkt.
Ideen til projektet tilskrives daværende amtsborgmester og nuværende regionsrådsformand Bent Hansen. Der blev handlet hurtigt, da beslutningen var politisk konfirmeret. Fem danske og et svensk totalentreprenør/arkitekt-konsortier blev i slutningen af 2004 indbudt til at byde på opgaven. Objektivt set var der to mulige placeringer på amtsgårdens grund: Centralt, hvor en manglende treetagers finger på bygningen har efterladt et tomrum, eller helt ude mod gadehjørnet Skottenborg-Tingvej, hvor der lå en nedlagt hangar og et garageanlæg.
Tre af byderne valgte den første og tre den anden mulighed. Loddet faldt på A. Enggaard og schmidt hammer lassen. John Lassen, medindehaver af det århusianske arkitektfirma, var som indfødt viborgenser særligt opsat på at vinde projektkonkurrencen.
- Vi valgte cirkelformen af flere årsager: Den tilføjer byggeriet en markant afslutning, som også står som indgangsportal til den kulturakse, der er opstået langs Tingvej med Tinghallen, Viborg Stadion m.m. Viborg er gammel stænderstad, og på stænderpladserne sad man i ring som udtryk for den mest demokratiske placering, fortæller John Lassen, som har arbejdet på projektet sammen med sagsarkitekt Kirsten Skogstad.
Byggeriet på 2.000 kvadratmeter indeholder foruden selve regionsrådssalen en ny hovedindgang samt kontorfaciliteter til regionsformand, næstformænd i regionsrådet og direktion. Hertil kommer kælder med publikumstoiletter m.m. under den del, der kæder salen sammen med det oprindelige byggeri.
Garager og hangar blev fjernet i efteråret 2005, hvorefter maskinerne gik i jorden for at grave ud til bygningens søjlefundament.
- Det var vigtigt at få byggeriet til at spille sammen med Amtsgårdens mokkafarvede mursten. Arkitektens ønske om kobber på facaderne kunne ikke realiseres inden for den økonomiske ramme. Derfor har vi brugt brunmalede aluminiumsplader i kombination med stål og glas. Tagkonstruktionen følger gadeforløbet med en frithængende spids, som holdes på plads af en stor stålkonstruktion, fortæller projektleder Jens Skinnebach, A. Enggaard A/S.
Sternkanterne er udført af AE Stålmontage A/S i Støvring i 2 mm pulverlakeret aluminium, mens facadebeklædningen er en lidt tyndere alu-plade, lakeret i samme bronzekulør. AE Stålmontage har desuden monteret speciallakerede Dampa lofter over det spejlbassin, som den runde sal er placeret i.