Gigantium Isarena

:
juli 2007

”De udadvippede facader i vandrette sinusstålplader er med til at skabe indtrykket af en let, opadstræbende bygning,” fortæller arkitekt Martin Wienberg Mortensen fra Friis & Moltke.

”De udadvippede facader i vandrette sinusstålplader er med til at skabe indtrykket af en let, opadstræbende bygning,” fortæller arkitekt Martin Wienberg Mortensen fra Friis & Moltke.

Opvisningshallen har plads til op til 6.000 tilskuere, mens træningshallen rummer op til 1.500. ”Det gør skøjtehallen til Danmarks største,” siger Per Bay Petersen fra totalentreprenør A. Enggaard A/S.

Både i forbindelse med hovedindgangen og fra foyeren er der nedgang til nederste niveau, hvor bl.a. udlejningen af skøjter til gæsterne i hallen er placeret.

Den nye skøjtehal er forbundet med det ”gamle” Gigantium-kompleks med en bro, der er indrettet med bl.a. møde- og konferencefaciliteter. Lokalerne på broen kan deles op i mindre enheder ved hjælp af seks meter lange foldedøre fra AB Consult ApS. De indvendige døre er hentet hos Swedoor-Jutlandia.

previous next

Skøjtehal med metallook

Aalborg har udbygget sit Gigantium med en skøjtehal, der fra starten er dimensioneret til international ishockey – og med faciliteter også for ”almindelige” skøjteløbere

Byggefakta

Gigantium Isarena
Willy Brandts Vej 31
9220 Aalborg Ø
Danmark

Bygherre:
Aalborg Kommune
Arkitekt:
Friis & Moltke A/S
Totalentreprenør:
A. Enggaard A/S
Ingeniør:
Cowi A/S
Areal:
1200 kvm.
Byggesum: 
92 mio. kr.

Aalborg er i forvejen en af Danmarks stærkeste ishockeybyer, og med indvielsen af den Gigantium Isarena har Aalborg Kommune kælet yderligere for de lokale is-kæmpere. Den nye skøjtehal, der er bygget i forbindelse med den eksisterende sportsarena Gigantium, er udnævnt til intet mindre end ”Danmarks største skøjtehal”.

- Faktisk både når vi taler om kvadratmeter, og når vi tæller tilskuerpladser, fortæller Per Bay Petersen fra A. Enggaard A/S, der har været totalentreprenør på byggeriet.

12.000 kvadratmeter breder nybyggeriet sig over med sine to skøjtehaller og det nye foyer-område. Mens komplekset har plads til 6.000 tilskuere i opvisningshallen ved det maksimale antal ståpladser – og omkring 1.500 tilskuere i træningshallen.

Metalliske flader

Selve størrelsen af byggeriet udgjorde også en udfordring for arkitekterne ved Friis & Moltke A/S.

- Risikoen var, at så stor en bygning kom til at dominere omgivelserne totalt – ikke mindst fordi skøjtehallen er opført i sammenhæng med det ligeledes meget store Gigantium, fortæller arkitekt Martin Wienberg Mortensen.

- Løsningen ligger dels i bearbejdningen af de landskabelige omgivelser, hvor vi bygger jordvolde op omkring byggeriet, så komplekset nærmest bliver trukket ned i landskabet. Dels i det meget enkle udtryk i de metalliske, vinduesløse flader og de udadvippede facader, der skaber en lethed i byggeriet, siger han.

Derfor brydes de blanke stålplader i facaderne også kun ganske få steder af store glaspartier, døre og vinduer – signeret Schüco A/S og hentet fra virksomhedens Royal-serie.

Ellers fremtræder enheden af de to haller betragtet udefra som en lukket helhed.

Speciale i stadions

- Vi har haft et rigtigt godt samarbejde med Spæncom. Allerede i projektets opstart kunne Spæncom bidrage med deres store erfaring og kendskab til opbygning af stadions, bl.a. hvad angår rytmisk last og høj sikkerhedsklasse, fortæller Claus Bertelsen, projektleder hos A. Enggaard A/S og uddyber:

- Derfor kunne vi præsentere et projekt, der for det første giver en rigtig god løsning på den nye hals sambygning med Gigantium, og for det andet har en ideel tribuneløsning med tribuner og overlappende hængetribuner, så alle tilskuere kommer tæt på banen, og der opnås en fortættet og intens kampstemning.

- Mange buer og skæve vinkler har været med til at komplicere projektet. Trods dette har alle betonelementer fra Spæncom passet perfekt, hvilket jeg synes er godt gået. En lille finesse, som spillerne bliver glade for, er de varmerør, der er lagt under kølerørenes isolering. De modvirker nemlig permafrost, som kan gøre banen ujævn, slutter Claus Bertelsen.

- Spæncoms samlede leverance har bestået af dæk, bjælker, vægge og facader i glat grå, fortæller Spæncoms projektleder, Torben Drauschke.

En isblok i landskabet

- En isblok er et billede, vi har brugt i beskrivelsen af skøjtehal-byggeriet, siger Martin Wienberg Mortensen. Men en isblok gennemsåret af sprækker.

Således træder man som gæst i den nye skøjtehal direkte ind i den største ”sprække” umiddelbart inden for indgangen. De to skøjtehaller ligger forbundet på hver sin side af en L-formet gade, der lukker sig omkring opvisningshallen og med direkte adgang til det eksisterende Gigantium – knyttet an til den eksisterende arena med en bro, der et niveau i højden giver kig til begge komplekser. Broen er blandt andet udstyret med konferencelokaler og VIP-rum til udvalgte gæster i skøjtehallen.

Sider

Andre byggerier i Byggeplads.dk 2007 nr. 2

Butik

Bauhaus

Byggemarked bygger selv

Kontorhus

Bælthuset

Videnhus med omtanke

Domicil

Capinordic og Horwath

Vagtskifte i væksthuset

Sport

Gigantium Isarena

Skøjtehal med metallook

Domicil

Grontmij

Teknikernes lyse hus

Bolig

Horisonten

Horisontalt særpræg

Produktionsanlæg

IBF betonvarefabrik

Stramt og enkelt med et moderne udtryk

Ungdomsbolig

Kamtjatka

Around the block

Domicil

Kristelig Fagbevægelse

Fleksibel åbenhed til krop og sjæl

Kulturcenter

Kulturcenter Limfjord

Kultur får tyngde i Skive

Bilhus

Porsche Danmark Center Sjælland

Tidløst design gennem 60 år

Offentlige kontorer

Regionsrådssalen

Politikere i rundkreds

Butikscenter

Rosengårdcentret

Rosengårdcentret med ny "rød gade"

Museum

Struer Museum

B&O under pyramiden

Sport

Vestbadet

Fra svømmehal til velværecenter

Parkeringshus

Zeta Park

Tretårnet nytænkning

Domicil

Østjydsk Caravan

Camping ved motorvejen